Rättslig strid om kaffekapslar

Kaffe är guld värt. Nestlé gick nyligen till domstol för att hindra konkurrenter från att sälja billigare kapslar till de populära Nespressomaskinerna. Fast tji fick bolaget.

Kaffekunderna har rätt att använda vilka kapslar de vill, ansåg en domstol i tyska Düsseldorf. Den avslog därmed livsmedeljättens begäran att stoppa två rivaler från att kränga olicensierade kapslar till en tredjedel av Nestlés eget pris, skriver Financial Times.

Fast Paul Gaillard, tidigare chef på Nespresso och grundare av ett av bolagen som Nestlé ville stoppa, är inte förvånad över den tidigare arbetsgivarens agerande.

–Tillverkare försöker alltid att behålla monopolet, men andra företag kommer att utmana. Det är den fria marknaden som fungerar och det är bra för konsumenten, säger han till tidningen.

Nestlé å sin sida är besvikna och tänker fortsätta att slåss för sina "immateriella rättigheter". Bolaget har redan vidtagit åtgärder mot konkurrerande produkter i Schweiz, Frankrike, Belgien och Nederländerna. De flesta av fallen är dock ännu inte lösta, enligt Financial Times.

Högre kaffepriser på råvarumarknaden gjorde att Nestlé i fjol höjde priserna på kapslarna till Nespressomaskinerna med 6 procent.