Foto: Colourbox

Granskning: Tavastland i topp i rattonykterhet

De flesta rattfyllona påträffas i Egentliga Tavastland, Södra Karelen och Södra Savolax, visar Hbl:s granskning. De nyktraste bilisterna finns i Österbotten och på Åland.

Numerärt är det förstås i huvudstadsregionen flest rattfyllon åker fast. De senaste fem åren har polisen plockat in över 14 000 alkoholpåverkade chaufförer i Helsingfors, över 5 600 i Vanda och över 4 600 i Esbo. I Åbo har fler än 5 400 personer kört berusade.

Men ställer man landskapen mot varandra var det i Tavastland, i Södra Karelen och i Södra Savolax som andelen rattfyllon var högst i fjol (per 100 000 invånare, se grafik). Nyland landar någonstans i mitten medan de nyktraste landskapen är Österbotten och Åland.

– Snittrattfylleristen är en man, 40–50 år gammal, som har en egen bil och ett giltigt körkort. Han är ofta på väg till eller från jobbet och kan rentav vara en yrkesbilist, säger Anna-Liisa Tarvainen, verksamhetschef vid Trafikskyddet.

Hela sanningen finns förstås inte i siffrorna. Vid rörliga polisen vet chefen Kari Rantala att mörkertalet är oerhört stort.

– Det är betydligt större än de lite mer än 20 000 som kommer till polisens kännedom per år. En oroväckande utveckling är att mer än hälften är grova rattfyllerister, det vill säga att de har mer än 1,2 promille i blodet.

Det finns regionala skillnader som hänger ihop med skillnaderna i alkoholbruk.

– Bor man i en glesbygd eller på landsbygden så är avstånden och tillgången på alternativa skjutsar sämre. Bor du i en stad kan du alltid ta taxi. Bor du på landet sätter du dig antagligen mer sannolikt i egen bil.

Läs mer i dagens Hbl!