Roboten Minotaurus. Foto: Jukka Kontinen

Roboten Minotaurus kommunicerar med människor

En robot som kan känna igen känslolägen och reagerar på dem? Javisst, Minotaurus som utvecklas vid Uleåborgs universitet gör det. Dessutom navigerar roboten obehindrat inomhus genom att identifiera magnetfält. Den sociala roboten väntas bli vanlig i hushållen om cirka 15 år.

Professor Matti Pietikäinen  visar en video där roboten svarar på frågor på både engelska och finska. Pietikäinen och hans team har utvecklat  teknik som gör att roboten känner igen människor, talar och navigerar.

Forskarna tror att Minotaurus kan vara till hjälp i åldrings och häslovården. Man vet också att polisen kan ha nytta av den.

– Ifall någon är sängbunden kan roboten hämta tidningen och kaffet samt sätta på tv:n. Den kan berätta de senaste nyheterna och ge en väderläeksrapport, säger Pietikäinen. 

En robot blir inte trött och kan hjälpa en människa rehabiliteras efter en olycka eller ett trauma. Den kan också hjälpa någon hitta fram eller övervaka en person och skicka rapport om var personen rör sig och om hon ramlat.

Robotens förmåga identifiera känslor håller på att utvecklas. Enligt Pietikäinen räcker det inte med ansiktsuttryck utan det behövs också röstidentifikation för att få ett exaktare mått.

Utvecklandet av roboten är ett internationellt projekt som utvecklas vid Center for Machine Vision Research  och Intelligent Systems group i Uleåborg och involverar många utländska forskare, bland annat i Kina.