Elvisfans samlas i Graceland in Memphis, Tennessee. Det är på torsdagen 35 år sedan Elvis Presley dog.LEHTIKUVA / AFP Photo / ROBERT MacPHERSON

Trettiofem år sedan Elvis död

I morgon har det gått 35 år sedan Elvis Presley dog. Kulten som vuxit fram kring kungen av rock 'n' roll visar ändå inga tecken på att mattas av.

 

Miljoner musikfrälsta bryr sig dock inte om eventuella kulter. För dem är Elvis musik en tillräcklig orsak att minnas mannen som förvandlades från lastbilschaufför till megastjärna.
Till och med John Lennon sade: Före Elvis fanns det inget.

Det går ändå inte att påstå att Elvis skulle ha uppfunnit rocken. Många hillbilly-artister tog influenser från den svarta rhythm & blues-musiken i början av 1950-talet. Den nya musikinriktningen började kallas rock 'n' roll.
Elvis var dock den första som utnyttjade rockens möjligheter till fullo. Han blev en älskad och hatad symbol för den liderliga rocken.

Presleys karriär inom rocken var dock synnerligen kort. Hans manager Tom Parker, som använde sig av den falska titeln "översten", styrde snabbt in honom på schlager.
Men Presley var för evigt stämplad av rockmusikens liderlighet och upproriskhet. Något som torde vittna om det är att Finlands tv-nyheter vid hans död 1977 inte vågade visa någon filmsnutt med hans berömda höftvickning.

Hemstaden drar in kosing

Så gott som all musik Elvis spelade in har getts ut i en eller annan form. Det kanske mest intressanta med Elvis-fenomenet i dag är den omåttliga dyrkan den hädangångna sångaren är föremål för.
Kulten har pöst till imponerade mått sedan början av 1980-talet. Sångarens hem, Graceland i utkanten av staden Memphis, besöks årligen av hundratusentals fans. Besökarna lämnar en stor summa pengar efter sig i kungens hemstad.

I modern tid är det endast kulten kring Marilyn Monroe som nått samma omfattning som den kring Elvis Aaron Presley.

Elvis skivor har sålts i uppskattningsvis 2,5 miljarder exemplar. Ingen annan musikartist kommer ens nära dylika siffror.
Presley hade också en omfattande filmkarriär. Han spelade in 32 filmer trots att hans skådespelartalang vackert sagt var ganska begränsad.