Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Risikko till motattack om äldreomsorgen

Samlingspartiet går till motanfall i konflikten om äldreomsorgslagen. Minister Paula Risikko menar att en bindande personaldimensionering för äldrevården leder till att de äldre mot sin vilja slussas till institutioner i stället för att vårdas hemma.

ULEÅBORG

När Samlingspartiets ministergrupp höll sitt sommarmöte gjorde man sitt yttersta för att äldreomsorgslagen inte skulle spela huvudrollen. Statsminister Jyrki Katainen nämnde inte frågan alls i sin politiska översikt och det var social- och hälsovårdsminister Paula Risikko som svarade på journalisternas frågor vid en presskonferens som inte fanns inritad i det ursprungliga mötesprogrammet.

SDP kräver ett minimantal vårdare per klient i sjukhusvården och partiets omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson har slagit fast att det ska vara 0,7 vårdare per klient.

Det här skulle enligt Risikko innebära att tyngdpunkten i äldreomsorgen överförs till vård på institutioner, trots att de äldre själva helst stannar hemma så länge det bara är möjligt.

– Därför ska man inte i lagen gjuta personaldimensioneringen i betong. Äldreomsorgslagen får inte bli en lag om vård på institutioner, betonar Risikko.

Samlingspartiet vill hellre betona valfrihet, förebyggande arbete och vård i hemmet, säger hon. Det innebär ändå inte att äldreomsorgslagen inte skulle kräva större anslag.

– Det har varit klart från början att det behövs ökade personalresurser, men enligt vår modell skulle kommunerna kunna rikta resurserna dit de bäst behövs.

Trots ordväxlingen mellan Samlingspartiet och SDP tror Risikko inte att äldreomsorgslagen blir en regeringsfråga.

– Alla vill ju ha en bra lag, men visst kommer det att krävas stjärtmuskler. Alla regeringspartier måste nämligen sitta ner och grundligt gå igenom vilka önskemål det finns på lagens innehåll.