Foto: Ksf-arkiv

Karjalainen: Ryskan inget alternativ till svenskan

Sex kommuner i östra Finland kommer inte att få tillstånd att få införa undervisning i ryska som alternativ till den så kallade tvångssvenskan, skriver tidningen Karjalainen.

Kommunerna Tohmajärvi, Imatra, Villmanstrand, Puumala, S:t Michel och Nyslott vill inleda ett femårigt experiment där det ska bli möjligt att studera ryska i stället för svenska från och med sjunde klassen.
Statssekreterare Tapio Kosunen på Undervisnings- och kulturministeriet säger att kommunerna kommer att få svar på sina ansökningar under hösten. Enligt tidningen man av Kosunens kommentarer dra slutsatsen att svaret är negativt.

–Den reform av den grundläggande utbildningen som statsrådet godkände i juni ger kommunerna goda möjligheter att göra utbudet av undervisningsspråken mångsidigare. Några lagändringar vill man inte göra i denna fråga, säger Kosunen.

Rektor Arto Juntunen i Tohmajärvi säger till tidningen att alla som kunde ha nytta av ryskan till exempel i arbetslivet inte kommer att delta i undervisningen i extra språk.