Foto: Lehtikuva

Den nya mammalådan kommer i september

Moderskapsförpackningen får ett nytt utseende i höst. Babykläderna packas nu för första gången i en designlåda kallad Släktträdet.

Förpackningen är designad av Johanna Öst Häggblom. Hon vann den designtävling som Folkpensionsanstalten för ett år sedan ordnade för konst- och designstuderande vid Aaalto universitetet.

Folkpensionsanstalten räknar med att börja dela ut den nya lådan i månadsskiftet september-oktober då de gamla lådorna tar slut.

Innehållet i lådan har inte ändrats speciellt mycket. Kläderna speglar samma färgvärld som själva lådan. De är neutrala och jordnära så som grått, brunt, vitt och beige, men även orange och turkosa kläder finns med.
Den vadderade overallen är aningen mörkare än tidigare och i tillverkningen av den och sovsäcken har man använt återvinningsmaterial. I förpackningen finns också en vadderad sparkdräkt och en tunn sparkdräkt i merinoull.

En nyhet är att det efter en paus på flera år igen finns ett par strumpbyxor med i förpackningen.

FPA har också uppmärksammat designhuvudstadsåret World Design Capital Helsinki 2012 och ordnat en utställning om moderskapsförpackningen på Virka Galleri i Helsingfors.

Utställningen Hurra för en bra start! berättar om förpackningens historia från 1930-talet till i dag. Utställningen har lockat cirka 900 besöker dagligen och pågår till den 2 september.