Foto: Lehtikuva

Guzenina-Richardson: Minst 0,7 vårdare per patient

Grundtrygghetsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) föreslår en miniminivå på 0,7 vårdare per patient i lagen om äldreomsorg.

Det innebär ett tilläggsanslag på 36,5 miljoner euro i nästa års budget, istället för nu föreslagna 23 miljoner.
Nuvarande rekommendation är 0,5 vårdare per patient, men den rekommendationen följs inte av alla kommuner. 

Guzenina-Richardson föreslår att experimentet ska pågå i två år och utvidgas till att också gälla tjänsterna som ges i klientens hem. Omsorgsministern vill ha budgetanslag på fem miljoner euro för det utvidgade experimentet 2013.

Personaldimensioneringen är en av de största tvistefrågorna inför budgetförhandlingarna i slutet av augusti. Samlingspartiet vill inte att lagstiftningen ska innehålla en personaldimensionering.

Gränsbevakning och svaveldirektiv

Andra punkter där de olika ministerierna vill ha större anslag än vad som presenterats i Finansministeriets budgetförslag är bland annat åtgärderna som föranleds av EU:s svaveldirektiv och gränsbevakningen vid östgränsen.

Önskemålet om tilläggsanslag för gränsbevakare kommer från Inrikesministeriet och motiveras med den allt livligare trafiken över gränsen mellan Finland och Ryssland. Ifall Ryssland får fart på förhandlingarna om visumfrihet mellan Ryssland och EU kommer trafiken att öka ytterligare.

På onsdag ska Finansministeriet förhandla med Justitieministeriet. Där kommer diskussionen sannolikt att handla om de 600 000 euro som Finansministeriet skar bort från summan som Justitieministeriet anser behövs för att åtgärda de återstående fängelsecellerna utan wc eller rinnande vatten.