Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Philippe Huguen

Frankrikes president lovar sätta stopp för upploppen

Frankrikes president Francois Hollande lovade på tisdagen återställa ordningen i staden Amiens i norra Frankrike.na.

Ett hundratal ungdomar drabbade samman med polisen för andra natten i följd under natten mot tisdagen. I gatustriderna skadades minst 16 poliser, varav en av dem allvarligt.

Ungdomarna rapporteras ha skjutit mot poliserna med hagelgevär och kastat stenar och brandbomber. Polisen svarade med tårgas och gummimantlade kulor.
Flera bilar och byggnader stacks i brand under upploppet.

Hollande skickade inrikesminister Manuel Valls till Amiens på tisdagen och lovade göra allt för att återställa lugnet i staden. Presidenten försäkrade också att polisen kommer att få mer pengar i nästa budget.

Kravaller är inte ovanliga i Frankrikes fattiga och nedgångna förstäder. År 2005 var upploppen så utbredda och häftiga att myndigheterna beslöt att utlysa undantagstillstånd.

Enligt obekräftade uppgifter fick upploppen i Amiens sin början efter att polisen genomfört hårdhänta razzior i staden nordliga förstäder.

Hollandes regering har utsett norra Amiens till en av 15 prioriterade zoner för säkerhetsarbete som ska införas i september.
De planerade åtgärderna handlar mer om ökad och kraftigare polisnärvaro än om projekt för att minska på fattigdomen och utanförskapet i de fattiga förstäderna.