Rapport viktig för Breivik-drabbade

22 juli-kommissionens rapport är viktig för de anhöriga och drabbade i terrorattackerna i Oslo och på Utöya.

Slutsatserna om polisens tillkortakommanden kan också användas för att stämma staten, enligt målsägandebiträdet Carl Bore.

I ett år har kommissionen arbetat med att granska vad som gick snett före, under och efter terrorattackerna på Utöya och i Oslo, då 77 personer dödades av Anders Behring Breivik. Statsminister Jens Stoltenbergs bön om en "ärlig och osminkad rapport" verkar, enligt de uppgifter som redan läckt ut i norska medier, ha uppfyllts.

Hela poliskedjan, från topp- till tjänstemannanivå, uppges få skarp kritik för allt från bristande rutiner och kommunikationsproblem till sviktande omdöme och dålig beredskap. Främst ska kritiken handla om varför Breivik inte stoppades på väg från Oslo, trots ett tidigt signalement, och den långa utryckningstiden till Utöya–detaljer som kommer att klargöras på måndagen.

– Vi förväntar oss att hela bilden av vad som hände kommer fram, och att kommissionen föreslår förbättring när det gäller beredskapen, säger Trond Henry Blattman från den nationella stödgruppen för de drabbade.

Blattman har stort förtroende för rapporten, som han räknar med ska ligga till grund för en politisk diskussion i Norge. Men han beskriver även rapporten som en milstolpe i arbetat för de anhöriga att kunna gå vidare.

– Den betyder väldigt mycket, vi har ju väntat på den i över ett år. Rapporten är viktig för att förklara varför saker och ting tog så lång tid.

Offer från både Oslo och Utöya har sagt att de överväger att i domstol kräva ersättning av staten.