Vesa Puttonen. Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Professor: Inget slut på statens skuldsättning

Vesa Puttonen, professor i finansiering vid Aalto-universitetet tror att regeringen inte kommer att nå sina mål gällande statens skuldsättning.

Statsminister Jyrki Katainens (Saml) regering skrev för 14 månader sedan in i sitt regeringsprogram att statens skuldförhållande ska minska innan slutet av valperioden.

– Inte kommer man att lyckas med det. När regeringen satte upp det målet pratade man om att det var ganska optimistiskt. Sedan dess har världsekonomin och Finlands ekonomi utvecklats sämre än väntat, säger professor Vesa Puttonen.

Staten skuldsätter sig enligt Finansministeriets budgetförslag med 6,6 miljarder under nästa år. Skulden kommer att uppgå till 95 miljarder euro innan slutet av 2013.

Puttonen säger att Finland nog klarar skuldsättningen på kort sikt.

– Att Finlands räntor nu är så låga beror på att pengarna i världen söker sig till de trygga hamnarna. USA:s obligationer har också låga räntor trots att USA:s skuldsättning är helt utom kontroll. Det är enligt investerarna ändå ett bättre val än de sydeuropeiska staternas obligationer, säger Puttonen.


Amorteringar under uppsvinget


I år är 40 procent av statens lån under ett år långa, med en negativ ränta. Det betyder att räntan är mindre än inflationen. Också de långa räntorna har blivit lägre. Statskontoret uppger att statslånen i medeltal hade en ränta på 2,24 procent i slutet av juli.

Det är enligt Puttonen mycket enklare att skuldsätta sig på låga räntor än att sedan betala av skulderna. Han påminner om att då Finland i slutet av 1990-talet amorterade på sina lån levde man i en tid av mycket kraftig konjunkturuppgång.

Puttonen säger att räntorna inte kommer att vara låga för alltid. I något skede kommer vi att märka av de stigande räntorna.

Finansministeriet uppskattar i sitt budgetförslag att en en procents höjning av räntenivån i euroområdet betyder tilläggskostnader på 215 miljoner euro för staten nästa år.