Foto: Lehtikuva

Polisen: inget bedrägeri i fallet Enkeli-Elisa

Efter förundersökningen i fallet Enkeli-Elisa säger polisen att det inte finns några bevis på att författaren skulle ha gjort sig skyldig till bedrägeri.

Polisen håller på att sluta sig till att författaren till Enkeli-Elisa inte gjort sig skyldig till brott. Utredningsledaren Ari Turunen uppger att inget i förundersökningen tyder på att det vore fråga om bedrägeri. Saken ska ännu behandlas av åklagaren.

Berättelsen om den mobbade Elisa som begick självmord väckte debatt efter att flickans existens ifrågasattes i en artikel i Helsingin Sanomats månadsbilaga. Författaren Minttu Vettenterä har uppgett för FNB att händelserna i boken är verklighetsbaserade och att Elisa var en verklig person. Hon har ändå framhållit att boken delvis är fiktiv.

Polisen i Egentliga Tavastland har på eget initiativ utrett om man använt sig att falska uppgifter i marknadsföringen av boken. Utredningsledaren Turunen sade på fredagen att det redan i baksidestexten står att boken är en fiktiv berättelse om en verklig person.

MTV 3 var först med att rapportera om resultatet av förundersökningen.