Foto: Lehtikuva

Invandrarkvinnor med många barn integreras långsammare

De invandrarkvinnor som har många barn har sämre möjligheter att få språkundervisning, nu vill Arbets- och näringsministeriet kartlägga invandrarnas språkinlärning.

Språkinlärningen spelar en central roll för integreringen av invandrare, men invandrarkvinnor med barn halkar ofta efter då det gäller språkkunskaperna. Arbets- och näringsministeriet kommer att skicka ut en enkät till nästan 3000 invandrare för att ta reda på hur de ser på bland annat språkinlärningen.

I Finland bor det invandrarkvinnor som har dåliga språkkunskaper, trots att de har bott i landet i flera år. Orsaken är främst familjens storlek. Om barnen har flera barn minskar deras möjligheter att gå på kurs.

Enligt takorganisationen för mångkulturella föreningar för kvinnor, Monika-naiset, förbättrades invandrarkvinnornas möjligheter att få språkundervisning genom den nya lagen om främjande av integration. Före år 2011 hände det att invandrarkvinnorna var moderskapslediga under hela integreringsperioden.

Enligt nuvarande lagstiftning kan integreringen förlängas om den har avbrutits av till exempel en förlossning. Svaga språkkunskaper är det största hindret för att få jobb.