Kalle Määttä var med och skapade appen Twheel som fått mycket uppmärksamhet utomlands. Foto: Niklas Sandström

Youtube saknas i nya Iphone och Ipad

Filmtjänsten Youtube ingår inte när Apple uppdaterar operativsystemet iOS. Samtidigt planerar Twitter att skärpa sina regler, vilket kan få konsekvenser för en ny finsk Twitter-uppfinning.

Först kom beskedet om att Apple slutar använda Googles karttjänst Maps i nya operativsystemet iOS 6. Nästa steg är att den inbyggda Youtube-appen försvinner.

– När Iphone lanserades var det själva apparaten som var viktig, därför kändes det naturligt att använda Google Maps. Men i dag tävlar Apple och Google allt mer med varandra. Ur användarnas synvinkel är det dåligt att Youtube inte längre följer med, men det gynnar konkurrensen, säger Kalle Määttä.

Han är delägare i det finska uppstartsföretaget Fluid Interaction som i måndags lanserade appen Twheel för Twitter.
Google, som äger Youtube, har meddelat att man i nya iOS 6 kommer åt Youtube via Safari. Företaget utvecklar även en egen Youtube-app som kan laddas ned i Appstore.

– Efter det här måste Apple erbjuda ett eget alternativ. Det kan hända att de utvecklar en videoknapp som går direkt till Youtube och Vimeo.

Twitter sluter leden

Bakgrund
Hyllad app
  • Finska företaget Fluid Interaction lanserade appen Twheel i måndags.
  • Twheel har fått beröm för att den visuellt skiljer sig från andra appar som filtrerar flöden från Twitter.
  • I Twheel läser du de senaste trettio tweetarna i en cirkel som liknar en karusell.
  • Där syns bland annat de inlägg som återtwittrats flest gånger.

  • Tills vidare finns gratisappen Twheel enbart för iOS men företaget planerar också en lansering för Android.

Samtidigt hyllar utländska tekniksajter som Wired och Business Insider den finska appen Twheel. Men sajten Venturebeat förutspår en mörk framtid för Twheel. Det ser nämligen ut som om Twitter håller på att stänga ner sitt öppna informationsflöde. Därför kan utomstående appar som Twheel försvinna. Twheel använder nämligen Twitters data (som inlägg och profilinformation).

– Twitter har hittills inte lyckats hitta någon intelligent affärsmodell. Twitter gör ett stort misstag om de stänger flödet. Dessutom stryper de möjligheterna till innovation.

Experter menar att Twitter inte vill gå miste om sina nuvarande inkomstkällor, som de köpta tweetarna. Dessa syns inte i utomstående appar.

– Vi har tekniken för att ta in all den här datan. Vi älskar Twitter. Vi valde en app för Twitter därför att vi ville använda en levande databas.

Määttä oroar sig inte för framtiden. Twheel kan lika gärna utvecklas för Google+ eller Facebook. Dessutom kan det hända att Twitter vill samarbeta med Fluid Interaction.

Just nu befinner sig Twitter i ett brytningsskede, menar Määttä.

– Om Twitter börjar bry sig mer om annonsörerna än användarna finns risken att de söker sig till Google+, som utvecklats mycket på kort tid.