Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Soini bland Europas farligaste

Timo Soini och nio andra europeiska politiker förvärrar eurokrisen när de med billig populism försöker plocka inrikespolitiska poäng på Europas bekostnad, skriver tyska Der Spiegel.

Det är inte första gången Sannfinländarnas ordförande Timo Soini placerar sig högt på internationella listor över personer som enligt dem som gjort listorna utmärkt sig i mer eller mindre dubiösa sammanhang.

För en månad sedan placerade sig Soini sjua på den amerikanska tidskriften Business Insiders lista på tretton personer som med sin verksamhet ”förstör den globala ekonomin”. Med på den listan var också förbundskansler Angela Merkel och presidenterna Barack Obama och François Hollande och de flesta klassar antagligen sällskapet som mindre dubiöst än den församling som den tyska tidskriften Der Spiegel skrev om på måndagen.

Der Spiegel listar ”de tio farligaste politikerna i Europa”. Tidskriften konstaterar att eurokrisen förvärras av att de här politikerna profiterar på svårigheterna och ”med billig populism försöker tillskansa sig inrikespolitiska fördelar på Europas bekostnad”.

Nummer ett på listan är Bayerns finansminister Markus Söder (CSU), som krävt att stödet till Grekland stoppas och att eurozonen gör landet till ett varnande exempel på att eurozonen minsann kan visa tänderna.

Bakgrund
Tio farliga?
  • Markus Söder, tysk högerpolitiker (CSU) och Bayerns finansminister.
  • Alexis Tsipras, ordförande för det grekiska vänsterpartiet Syriza.
  • Silvio Berlusconi, Italiens ex-premiärminister och ex-ordförande för högerpartiet Frihetens folk.
  • Marine Le Pen, ordförande för det franska högerpartiet Front National.
  • Timo Soini, Sannfinländarnas ordförande och riksdagsledamot.
  •  Alexander Dobrindt, CSU:s generalsekreterare.
  • Nigel Farage, Europaparlamentariker och ordförande för EU-kritiska United Kingdom Independence Party.
  • Heinz-Christian Strache, ordförande för högerpopulistpartiet FPÖ i ­Österrike.
  • Geert Wilders, ordförande för konservativa och antiislamistiska Frihetspartiet i Nederländerna.
  • Viktor Orbán, Ungerns premiärminister och ordförande för nationalistiska högerpartiet Fidesz.

Tvåa är det grekiska väns­terpartiet Syrizas Aleksis Tsipras, som ökat sitt partis popularitet med populistiska uttalanden om stödpengarna. Han har bland annat krävt att privatisering av statlig egendom kriminaliseras.

Timo Soinis euroskeptiska retorik placerar honom på femte plats. Der Spiegel lyfter fram Soinis beskrivning av Sannfinländarna som en sten i skon för EU, som de tuffa gossarna från Norden, och hans krav på att Finland inte ska ge en endaste cent till nya stödpaket. Enligt tidskriften har ”högerpopulisten” Soini lyckats driva Finlands EU-­politik i en mer kritisk riktning.

Soinis kommentar till sin placering på ”de farligas lista” är syrlig.

– Inte är jag farlig. Jag anser mig vara nyttig. Alla har vi ju sett att stödpaketen inte fungerar och någon måste våga säga det, säger han till MTV3.

Nummer sju på Der Spiegels lista är Soinis goda vän Nigel Farage, ordförande för det brittiska självständighetspartiet. Farage besökte Finland inför riksdagsvalet 2011 och predikade det EU-skeptiska evangeliet på det sannfinländska valfältet.

Gemensamt för namnen på listan är att de är omstridda politiker, en del av dem också i det egna partiet, att retoriken är populistisk och att de EU-skeptiska argumenten är förvillande lika.