Foto: Colourbox

Nytt lagförslag vill försvåra aborter i Rumänien

I USA och flera europeiska länder ökar abortmotståndet och många länder håller på att ändra abortlagstiftningen. Senast i raden är Rumänien.

Sveriges radio rapporterar om att det just nu finns ett förslag i parlamentet avsett att minska antalet aborter i landet.

Förslaget går ut på att kvinnan som vill göra abort först måste se sitt foster på ultraljud och skriva på ett papper om att hon är beredd att ta ett liv. Kvinnan måste sedan fundera i fem dagar och först vid ett tredje läkarbesök får aborten utföras.

Enligt parlamentsledamoten Sulfina Barbo som skrivit lagförslaget handlar det om att få fler barn att födas för att få bukt med Rumäniens åldrande befolkning, skriver Sveriges radio.

I dagens Helsingin Sanomat uttrycker Jani Toivola (gröna) och Aila Paloniemi (c) sin oro för att rätten till abort blir allt mindre i Europa. Toivola och Paloniemi oroar sig för att länder som Lettland, Spanien, Ungern och Ryssland funderar på ändringar i lagstiftningen för att försvåra aborter. Enligt dem är abort en grundläggande rättighet för kvinnan.

Strängare lagstiftning är ett bakslag för demokratin, skriver de.

I Finland får man göra abort till och med vecka 20. Finland har haft samma abortlagstiftning sedan 1970. I Sverige har kvinnor rätt till fri abort till och med vecka 18. Om särskilda skäl finns kan Socialstyrelsen tillåta abort till och med vecka 22.