Nu är det klart att 260 anställda berörs av samarbetsförhandlingarna. Foto: Lehtikuva

Kemira preciserade – 260 kan sägas upp

Personaluppsägningar är inte uteslutna då Kemira kallar 260 personer till samarbetsförhandlingar.

För en dryg vecka sedan meddelade Kemira att cirka 600 arbetsplatser kan försvinna globalt och 250 i Finland. Nu meddelar Kemira att det exakta antalet för Finlands del är 260.

Åtgärderna kan innebära interna förflyttningar, pensionsarrangemang samt att en del av verksamheten läggs ut på entreprenead. Alla åtta enheter kommer att fortsätta sin verksamhet, men uppsägningar är inte uteslutna.

- Trots att vi inte stänger några enheter i Finland, kan vi tyvärr inte undvika uppsägningar, säger personalchefen i Finland, Jukka Oinonen.

Hur många som sägs upp klarnar nu under samarbetsförhandlingarna, som berör alla personalgrupper inom bolaget.

60 miljoner årligen

I slutet av juli meddelade Kemira att de inleder effektivitetsprogrammet ”Fit for Growth”, som syftar till att förbättra bolagets lönsamhet, effektivitet samt öka tillväxten på marknaden. Målet med programmet är inbesparingar på 60 miljoner årligen.

Kemira är ett internationellt kemiföretag som har verksamhetspunkter bland annat i Helsingfors, Esbo, Vasa och Uleåborg. Antalet anställda i Finland uppgår i dag till drygt 1 200 personer. Globalt har Kemira drygt 5 100 anställda i närmare 40 länder.