Hessu avtjänar sitt straff hemma i Hyvinge. Foto: Lehtikuva/Mirva Helenius

"Fotbojor är ett verkligt straff - som husarrest"

De första straffen med elektronisk fotboja utdömdes i början av året.

Resan till arbetet får ta högst 45 minuter, oberoende av väglaget. Du måste finnas på arbetsplatsen i så många timmar ni har kommit överens om oberoende av om arbetet klaras av snabbare. Du kan glömma all övertid och hemresan bör gå på en fastslagen tid. Resten av kvällen får du tillbringa hemma om du inte har något överenskommet program, till exempel ett butiksbesök.

Om tidtabellen bryts upprepade gånger kan det bli fängelse och tar du en öl efter bastun riskerar du garanterat din frihet.

Hessu, som avtjänar ett straff med intensivövervakning eller så kallad elektronisk fotboja, tycker att hans liv med en noggrant fastslagen tidtabell nog kan ses som ett riktigt straff. Och man måste vara på alerten för att klara av det.

– Det här är mycket utmanande och känns nog som ett riktigt straff. Det är egentligen klart och enkelt. Jag kan inte börja förklara om jag försover mig eller saknar motivation.
Nylänningen Hessu fick sitt övervakningsstraff för rattfylleri. Han är en av de några tiotal finländare som avtjänar detta nya straff i Finland.

I praktiken är intensivövervakningen ett slags husarrest, men samtidigt ska den straffade jobba eller regelbundet göra någonting annat nyttigt. Övervakningen sköts dels av människor men också av den elektroniska fotbojan som omedelbart slår larm om du befinner dig på fel plats under fel tidpunkt.

Hessu tycker att fotbojan i sig är bekväm och den stör inte på promenader.

Strama tidtabeller

Hessu har haft mest problem med tidtabeller. Han berättar om morgnar när toaletten varit upptagen och han enligt tidtabellen redan borde vara på väg till jobbet.

– Man har tvingats ställa in sig på att vara förberedd på allt, också på att köa till toaletten. Förseningar tillåts inte. Du tvingas vara på din vakt hela tiden och ibland har jag tvingats springa för att hinna fram i tid.

Intensivövervakning kan ersätta ett ovillkorligt fängelsestraff på högst sex månader. Strafftiden följer fängelsestraffen. Den som döms för första gången måste bära fotbojan hälften av strafftiden.

Den stödpatrull som övervakar fångar med fotbojor kan när som helst dyka upp hemma eller på arbetsplatsen. Den kan testa den dömde med alkohol- eller drogtest trots att det inte har funnits några tecken på att den straffade använder alkohol.

Den nya strafftypen togs i bruk vid årsskiftet. Jarmo Voutilainen och Tuija Luhtalampi, som ingår i stödpatrullen i Nyland säger det hela fungerar överraskande bra.

– Vi försöker sköta övervakningen så finkänsligt som möjligt. Till exempel en studerande kan träffa oss en bit från skolan och om han eller hon tvingas blåsa i alkometern så görs det i bilen, berättar Voutilainen.

Alla klarar inte av total nykterhet

De första fångarna med elektronisk fotboja har skött sig bra, konstaterar Brottspåföljdsmyndigheten.

Inte ett enda straff har avbrutits helt eller ändrats till fängelse.

Fyra personer med fotboja har dock brutit så allvarligt mot reglerna att åklagaren som bäst överväger om ett fängelsestraff ska utdömas i stället. I dessa fall rör det sig om alkohol- eller drogmissbruk.

Idag bär kring 30 personer elektronisk fotboja i Finland och ungefär lika många har avtjänat sitt straff.

De första straffen med elektronisk fotboja utdömdes i början året. Intensivövervakningen påminner om att husarrest kan ersätta ett ovillkorligt fängelsestraff på högst sex månader om det finns några hinder för att utdöma samhällstjänst. Straffet är tänkt närmast för rattfyllerister och tjuvar.

Den dömde får inte använda alkohol eller droger och måste noga följa ett på förhand uppgjort veckoprogram. Man måste också arbeta minst tio timmar i veckan.