Söker bostad. Charlotta Gustafsson vill gärna hitta en etta i Tölö eller centrala Helsingfors. – Viktigast är att det där finns kök, badrum och förstås gärna en dusch, säger Gustafsson. Foto: Niklas Tallqvist

Hyrorna stiger nu mer än bostadspriserna

Hyrorna fortsätter att stiga kraftigt i hela landet. För första gången på länge stiger de nu också mer än bostadspriserna. Den hög efterfrågan gör att fenomen som budgivning på hyrorna blivit vanligare.

– Vi lever nu igen i en tid där hyrorna stiger snabbare än bostadspriserna. I många år har bostadspriserna stigit snabbar än hyrorna, men i slutet av fjolåret och början av det här året har vi sett en vänding, säger Ilkka Lehtinen utvecklingsdirektör på Statistikcentralen.

Statistikcentralen meddelade i går att det var i medeltal 4,8 procent dyrare att bo på hyra i år under perioden april till juni jämfört med samma tid för ett år sedan. När det gäller bostäder på fria marknaden är det senaste kvartalets hyreshöjning på 4,6 procent jämfört med i fjol den högsta på åtminstone tre år.

Något överraskande hade hyrorna stigit långsammare i huvudstadsregionen än i det övriga landet under det andra kvartalet i år. Detsamma gäller många andra större städer som till exempel Tammerfors, Åbo och Lahtis.

I ett längre perspektiv har ändå skillnaderna bara vuxit mellan övriga landet och huvudstadsregionen, som ligger i en helt egen klass – speciellt när det kommer till kvadratmeterpriset på ettor.

– På sju år har ettornas kvadratmeterpris i huvudstadsregionen stigit med cirka 5,5 euro per kvadratmeter. Det här jämfört med småkommuner med under 20 000 invånare där det bara stigit med cirka 2 euro. På bara sju år har alltså skillnaden vuxit med 3,5 euro, säger Lehtinen.

Fler hyr

Augusti är traditionellt en mycket svår månad då det gäller hyresbostäder, speciellt i studiestäder som får motta många nya studerande. Enligt styrelseordförande för bostadsförmedlingen Vuokraturva, Timo Metsola, har det igen blivit ännu svårare att hitta bostad under sommarmånaderna. En skillnad är att de studerande inte i år verkar ha sparat bostadssökandet till slutet av sommaren.

– Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (HOAS) har i år tagit emot en rekordmängd ansökningar i början av sommaren, vilket kanske kan underlätta lite för augusti det här året, säger Metsola.

Däremot så har det osäkra ekonomiska läget enligt Metsola gjort att färre föräldrar köper studiebostad åt sina barn än tidigare, vilket igen ökar trycket på hyresmarknaden inför hösten. Det här trots att räntorna är i dagsläge är mycket låga.

– Människor verkar uppleva att det finns risker med ägandebostad. En hyresbostad vet man i alla fall vad den kostar, säger Metsola.

Säsongstillägg på hyrorna

Enligt Metsola kan inflyttare ha svårt att förstå hur svårt det är att få bostad i Helsingforsregionen som det är under högsäsongen i augusti.

– Fast man är beredd att ta emot egentligen vilken sorts lägenhet som helst, så kan det gå så att man måste söka tiotals olika lägenheter innan det lyckas. Råkar man sen ha någon betalningsanmärkning kan det lätt gå så att man inte får någon bostad alls. Vi har nu i flera år sett nödinkvarteringar av studerande i gymnastiksalar. Det här kan man inte till exempel föreställa sig i Kuopio, säger Metsola.

Den stora efterfrågan på hyresbostäder gör att det utvecklas olika sorters säsongstillägg på hyrorna just före hösten – i viss områden upp till 15 procent högre hyra. Men det förekommer också att det blir budgivning om hyrorna.

– Jag har inget problem med att hyresvärden begär en hög hyra så länge den läggs fram tydligt. Men om någon reser långa vägar för att tittat på en lägenhet för en viss hyra och hyresvärden på plats och ställe säger att han är öppen för erbjudande, så tycker jag inte att det är rent spel.

Det är helt lagligt med budgivning med på hyror, men bostadsförmedlarnas branschorganisationer anser att det går emot god sed.

Efterfrågan på bostäder i huvudstadsregionen är inte koncentrerad till bara Helsingfors, utan det gäller i dag hela regionen. Det här syns tydligast i att huvudstadsregionens hyror steg främst i Vanda där hyrorna var 6 procent högre än andra kvartalet för ett år sedan. I Esbo och kranskommunerna steg också hyrorna med över 4 procent jämfört med i fjol. Minst steg hyrorna i Helsingfors.