Iran sänder ut apa på rymduppdrag

Iran planerar att skjuta upp en levande apa i rymden efter den muslimska fastemånaden ramadan, rapporterar den regimvänliga tidningen Teheran Times. Tilltaget är en del av landets storstilade rymdambitioner.

- Det här är en bit på vägen mot att skicka ut en mänsklig astronaut i rymden före 2021, säger ledaren för det iranska rymdprogrammet, Hamid Fazeli, enligt Russia Today.

Någon gång efter den muslimska fastemånaden ramadan ska en Kavoshgar 5-raket lyfta med den levande rhesusapan ombord. Raketuppskjutningen är ett sätt för landet att spänna musklerna i trots mot utländska sanktioner och ses som ett framsteg för rymdprogrammet.

Tidigare har mindre djur, så som en mus, en sköldpadda och daggmaskar skjutits ut i rymden. Ett försök att skjuta upp en apa gjordes också för ett år sedan. Syftet uppges vara att bättre förstå vilka effekter rymdfärd kan ha på människor.

USA har tidigare kallat uppskjutningar av det här slaget för provokationer. Misstankarna om att Iran utvecklar kärnvapen leder till oro för att raketerna i framtiden ska kärnvapenbestyckas för att kunna angripa långväga mål. Men enligt Iran är syftet med rymdprogrammet helt fredligt.

I samband med att planerna på uppskjutningen av raketen offentliggjordes avslöjades också planer på att sända ut en ny spionsatellit i omlopp runt jorden.