Kärnkraftverket i Sosnovyj Bor, sydväst om S:t Petersburg. Foto: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Farlig reaktor vid Finska viken nedkörd

Ryska energibolaget Rosenergoatom kör ner den äldsta kärnkraftsenheten i Sosnovyj Bor, sydväst om S:t Petersburg. Skälet är problem med den grafitmodererade reaktorn. Strålsäkerhetscentralen (Stuk) följer noga med läget vid kärnkraftverket.

Kärnkraftverket i Sosnovyj Bor med fyra enheter är ett av tre kraftverk i Ryssland som opererar med grafitmodererade reaktorer. Det är reaktorer av samma typ som den katastrofdrabbade i Tjernobyl.

– I tisdags fick vi veta att den äldsta reaktorn körs ned och kommer att förbli stängd tills vidare. Det är vi mycket nöjda över, säger Heikki Reponen, enhetschef för enheten för Ryssland och närområdessamarbetet vid Strålsäkerhetscentralen Stuk.

Enligt Reponen har Stuk följt läget i Sosnovyj Bor noga sedan problemen med grafiten i reaktorn uppdagades i slutet av fjolåret.

Energibolaget Rosenergoatom har i princip beräknat att en grafitmodererad reaktor har en livstid på mellan 40 och 45 år. Enhet ett i Sosnovyj Bor är byggd 1974 och energibolaget räknade ursprungligen med att kunna hålla den i drift fram till dess att den första av de nya enheter som nu är under byggnad i området kan tas i bruk.

Den skulle enligt de ursprungliga planerna vara klar nästa år, men nu ser det ut som om det kommersiella ibruktagandet kan ske först 2014, eventuellt ännu senare.

Överraskande
Det som nu skett i den äldsta reaktorn är att grafiten i reaktorn svällt och att det uppstått sprickor i den.

– Den snabba förändringen i grafiten var en överraskning för oss. Men analysen av problemen vid reaktorn ger den information som behövs för att gå igenom de övriga grafitmodererade reaktorerna, säger Reponen.

Han tror att de tre övriga kan komma att få problem så småningom. Samtidigt är han nöjd över öppenheten från de ryska myndigheternas sida. Så snart problemen vid reaktorn upptäcktes drogs effekten vid reaktorn ned och information gick ut. Han litar på att Stuk får all nödvändig information av de ryska myndigheterna utan dröjsmål.

Något speciellt skäl till rädsla för olyckor söder om Finska viken ser Reponen inte med anledning av grafitproblemen.

– Det känns bra att märka att det är säkerheten som avgör driften av ett kärnkraftverk, inte elbehovet, säger han.

Andra nybyggen
Äldre, grafitmodererade reaktorer står för knappt hälften av den kärnkraftsproducerade elen i Ryssland. Förutom i Sosnovyj Bor finns sådana i Smolensk och Kursk, totalt elva reaktorer.

Trots problem vid äldre kraftverk har Ryssland en ambitiös plan för att bygga ut kärnkraften. Enligt den nya energipolitiken som går ut på att minska beroendet av fossila bränslen, ska andelen kärnkraftproducerad el fördubblas så att en fjärdedel av landets el produceras vid kärnkraftverken år 2025.

Utveckling av grafitreaktorer upphörde efter olyckan i Tjernobyl 1986. Reaktorerna i Ignalina i Litauen som kördes ner 2004 och 2009 var också de av den typen.

De nya reaktorer som nu är under byggnad utanför S:t Petersburg är tryckvattenreaktorer. Tanken var ursprungligen att de skulle ersätta de gamla, som är byggda under 1974– 1981.

Elbehovet i Ryssland har vuxit kraftigt de senaste åren. Samtidigt har en del av energisektorn privatiserats och sålts ut även till utländska placerare. Bland annat Fortum har köpt kol- och gasdrivna kraftvärmeverk i trakten av Ural. Kärnkraften och vattenkraften ska ändå förbli i den ryska statens ägo.