I samband med skolstarten ökar försäljningen av de billigare modellerna, tror operatören Elisa. Foto: Colourbox

Också barnen ska ha smarttelefon

Inför skolstarten ökar försäljningen av de billigare telefon-modellerna. I juli var Apples iPhone 4S och Samsungs Galaxy S III de mest sålda enligt operatören Elisa. Nokias Lumia-telefoner är populära främst bland företagskunder.

Smarttelefonerna blir allt populärare. Enligt operatören Elisa är 80 procent av alla telefoner som de säljer just nu smarttelefoner.

Populärast i juli var Samsung Galaxy S III. På andra plats kom Apples iPhone 4S. Också Nokias smarttelefon Lumia 800 sålde bra, i synnerhet bland företagskunder är Windows-operativsystemet populärt. Företagskunder köpte Lumia-telefoner av modellerna 800, 710 och 900, uppger Elisa.

Operatören DNA meddelar att de har sålt lika många Apple iPhone-telefoner och Samsung Galaxy-telefoner. Hos DNA dominerar Samsungs smarttelefoner försäljningen. Sex av de tio mest sålda modellerna i juli var av märket Samsung.

Trots att konsumenterna väntar på den nya iPhone 5 så har inte försäljningen av den senaste modellen 4S avtagit, enligt DNA.

När skolorna börjar väntas försäljningen av de billigare modellerna öka igen. Många småbarn kommer antagligen att bära en smarttelefon i sin ryggsäck i höst. Med DNA:s Mobiiliturva-tjänst kan föräldrarna till exempel följa med var barnet rör sig. Opasslig användning av nättjänster kan också spärras av.

DNA:s vd Sami Aavikko tycker att man kan lära sitt barn att använda telefonen för informationssökning på nätet. Det underlättar i läxarbetet, tycker han.