Foto: Lehtikuva / AFP Photo / Scanpix Norway / Fredrik Varfjell

Misstänkt bomb i Oslo var kvarglömd övningsbomb

Tanken på ännu ett bombdåd i Oslo hann fara genom många huvuden innan det stod klart att den misstänkta sprängladdningen utanför amerikanska ambassaden var en attrapp – kvarglömd av ambassadpersonalen.

Klockan 11.22 på förmiddagen larmade säkerhetspersonal på ambassaden: ett misstänkt föremål hade hittats under en bil utanför den tungt bevakade byggnaden. Polisen skickades ut och evakuerade snabbt alla inom en halv kilometer och bombgruppen satte febrilt igång att undersöka föremålet.

I ett par timmar stod centrala Oslo stilla innan det stod klart att den misstänkta bomben i själva verket var en attrapp. Efter att nyligen ha använts i en terrorövning hade den glömts kvar vid en av ambassadpersonalens bilar.

– Det var en övningsbomb som amerikanerna har använt sig av. Den användes vid en intern övning och hade glömts kvar, sade stabschefen Johan Fredriksen vid Oslopolisen till Verdens Gangs nätupplaga.

Oslos borgmästare tyckte att amerikanerna ska betala för tabben.

– För det första förväntar jag mig en ursäkt, men vi bör också få ekonomisk kompensation för att det har påverkat staden, sade Berger Rosland till norska Dagbladet.

Fyra timmar efter att slarvet uppmärksammats hade ingen ursäkt från ambassaden kommit, däremot ett tack till den norska polisen via mikrobloggen Twitter