Foto: HBL-arkiv

Dagens lax mindre nyttig

Laxodlingen i Norge har ökat explosionsartat och det har lett till att odlarna tvingats tumma på kvaliteten på fiskfodret. Forskare oroar sig för att fiskarnas nya meny inte håller måttet.

I Norge planerar man att tredubbla laxexporten till 2025. De stora mängderna ställer nya krav på fiskfodret. För att göra tillväxten möjlig planerar norrmännen att höja andelen vegetabiliskt foder till 70 procent.

Uppfödare och forskare varnar ändå för att en högre andel vegetabiliskt foder leder till att viktiga näringsämnen uteblir.

Det nya fodret, som innehåller majs- och rapsolja samt majs och sojaprotein, gör att laxen blir rikare på enkelomättat fett, samt fettsyran omega-6, fetter som vi vanligtvis även hittar i chips och vegetabiliska oljor. Samtidigt har mängden av fettsyran omega-3, som har hälsofrämjande effekter, halverats.

Ändå tillräckligt

De försämrade näringsvärdena för norsk lax avspeglar sig i den finländska kosten. 99 procent av den lax som äts i Finland importeras från Norge. Under 2011 importerades 32  000 ton norsk havslax, en siffra som flerfaldigats sedan 2000-talets början, då samma siffra låg kring 8 000 ton.

Riitta Rannikko, överinspektör på fodersektorn på livsmedelssäkerhetsverket Evira, bekräftar de försämrade näringsvärdena för den odlade laxen.

– Laxens närningsbehov varierar enligt ålder och sort. En vild lax livnär sig som ung på plankton och som äldre blir den ett rovdjur och äter bland annat småfisk. Då exporten av odlad lax ökar är det dock inte alltid möjligt att ge laxen marina råvaror eftersom man märkt att det är påfrestande för småfiskbeståndet i naturen. Det är en självklarhet att omega-3 minskar i den odlade fisken då den lever på en ökad mängd vegetariskt foder.

Enligt Rannikko kontrolleras fiskfodret ständigt. Alla ämnen och komponenter undersöks innan de godkänns. Rannikko anser inte att situationen är särskilt alarmerande.

– Personligen strävar jag efter att äta lax och fisk av alla slag. Fisken går ständigt igenom näringsundersökningar och inget oroväckande har kommit fram. En portion odlad lax erbjuder fortfarande tillräckligt mycket omega-3-fetter för att vi ska få i oss en rekommenderad mängd, säger Rannikko.

Gräl om vildlaxen

Samtidigt som importen av odlad lax blir allt större, har många fritidsfiskare och politiker uttryckt en vilja att förbjuda fisket av vildlax i Östersjön. Enligt förespråkarna skulle det leda till att tjuvfisket skulle minska och laxbeståndet skulle skyddas från utrotning och laxarna skulle kunna återvända till sina hemälvar.

Jaakko Erkinaro, forskningsprofessor på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet, säger att situationen inte är så svartvit som många vill utmåla den.

– I Östersjön finns det många laxsorter som inte tål fiske. Ur en biologisk synvinkel är utgångspunkten att alla fiskar vars bestånd är hotat borde kunna skyddas men i verkligheten medför det stora problem för fiskare, säger Erkinaro.

Kim Jordas är verkställande direktör på Finland yrkesfiskarförbund. Enligt honom är det i grunden frågan om en tvist mellan yrkes- och fritidsfiskare.

– Varför skulle man förbjuda laxfisket? Laxläget ser bättre ut i de finska sjöarna än det gjort på flera år. I Torneå och Simosjön har man i år påträffat nästan dubbelt så mycket lax som stiger upp i älvarna. Det är fråga om en tvist om resurser som egentligen är helt politisk, säger Jordas.

Enligt Jordas har finländska fiskare fångat ungefär 30 000 laxar i Östersjön i år, och enligt honom har en stor del av de här laxarna planterats ut i syftet att fiskas bort. Ett förbud mot laxfiske skulle innebära en dödsstöt för många fiskare i Finland.

– Framtiden ser allt annat än lysande ut för Finlands fiskare. Åldersstrukturen är ojämn. Varje år slutar flera yrkesfiskare på grund av ålder och endast ett fåtal nya fyller deras platser.

De klarar inte fler förbud och restriktioner. Det är ingen självklarhet att man får köpa fisk fångad i Östersjön i framtiden.