Gråsälar på ett skär i Ålands hav. Foto: Lehtikuva/Erkki Sastamala

Tjuvjakt på sälskyddsområde utanför Åland

De åländska sälskyddsområdena är fredade året om. Alla verkar dock inte följa de regler som finns. Bruno Hellberg i Kumlinge har bevittnat tjuvjakt vid två tillfällen.

Bruno Hellberg befann sig tidigare i sommar en bit ifrån Yttersberg sälskyddsområde när han hörde ljudet av skott.

– Jag hörde att de sköt våldsamt där ute så jag tittade i tubkikaren. De var tre man med en öppen båt. Så här års är det alltid lite dis och inte så bra sikt, men sköt gjorde de i alla fall, säger han.

Hellberg är upprörd över att jakt på säl försiggår på ett område som ska vara fredat från jakt. Han har en gång tidigare bevittnat tjuvjakt och har även hittat ett sälkadaver som låg med uppsnittad rygg och utskurna filéer.

Hellberg skulle önska att sjöbevakningen och polisen patrullerade den yttersta skärgården oftare.

– Det finns ingen övervakning alls i det här området. Det är helt laglöst, säger han.

Vid sidan av normal patrullering

Kontrollen av sälskyddsområdena ligger på landskapsregeringens bord. Till sin hjälp har de polisen och sjöbevakningen som bistår med övervakning. Peter Sandvik, löjtnant på sjöbevakningen, säger att tillsynen av områdena sker i samband med vanlig patrullering.

Bevakningen sker främst under jaktsäsongen men är oregelbunden. Främst kontrolleras jakttillstånd och jaktkort och om dessa inte är i skick skrivs en anmälan som hamnar hos polisens.
Sandvik tycker att de flesta sköter sig bra och att tjuvskytte är ganska ovanligt.