Foto: Gränsbevakningsväsendet

Häftigt åskväder välte fiskestugor i östra Finska viken

En förödande syn mötte kustbevakare och stugägare på Huovari efter åskstormen.

Det häftiga åskvädret som drog in över Finska viken natten till måndagen orsakade rejäla skador på ön Huovari (Hovör) söder om Vederlax nära den östra havsgränsen. En stark vindfront har stjälpt eller flyttat flera fiskestugor från sina platser.

– Jag besökte ön på måndagsförmiddagen och ett flertal stugor hade vält och åkt i väg med vinden under nattens storm. Vissa hade flugit tiotals meter, berättar äldre kustbevakare Mikko Paldanius vid kustbevakningsstationen i Vederlax.

Tromb trolig

Vid stationen uppmättes vindhastigheten till 16 meter i sekunden och det regnade och blixtrade häftigt under åskstormen. Ute på ön måste vindbyarna ha varit betydligt starkare, säger Paldanius.

– De lokala fiskarna berättar att stugorna tidigare klarat av vindhastigheter på över 30 meter i sekunden, så troligtvis är det fråga om en tromb som dragit över ön.

Ingen skadades

Nyheten om skadorna spred sig snabbt bland stugornas ägare. På morgonen hade flera ägare tagit sig ut till ön i sina båtar för att granska förödelsen.

Gränsbevakningen uppger att en del av de små trästugorna verkar ha klarat sig utan skador. Ingen skadade sig i stormolyckan på Huovari och räddningsväsendet behövde inte tillkallas.