Foto: Lehtikuva/AFP

Striderna i full gång i Aleppo

Syriens armé har inlett ett massivt anfall mot staden Aleppo. Nyhetsbyrån AFP uppger att artilleriet inledde attacken på lördagsmorgonen. Soldater uppbackade av pansarvagnar och helikoptrar attackerade stadens sydvästra delar, där största delen av rebellerna förskansat sig.

Enligt den syriska oppositionsgruppen Syrian Observatory for Human Rights har minst 10 soldater och 6 rebeller omkommit.

Gruppen som opererar från Storbritannien uppger att arméns trupper trängt in i bostadsområdet Salaheddin i sydvästra Aleppo, men att rebellerna lyckats avvärja attacken.

Nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats rapporterar att artilleriet beskjutit staden sedan klockan åtta i morse samtidigt som marktrupperna börjat avancera.

Både armén och rebellerna har under de senaste dagarna förstärkt sina trupper i Aleppo och anfallet har redan inväntats i ett par dagar. FN och flera länder har varnat för att anfallet kan leda till ett blodbad.

Generalsekreteraren Ban Ki-Moon vädjade till Syriens ledning för att anfallet inte skulle inledas.

Armén har både numerärt och materiellt överläge, men säkerhetskällor tror att striderna på stadens smala gator kommer att bli svåra. Sakkunniga anser att striden om Aleppo är avgörande för hela krisen i Syrien.