Strejk på Heathrow kan skapa kaos under OS

Strejkhotet på Londons flygplats Heathrow är inte undanröjt.

Torsdagen, dagen före OS-invigningen, kan bli en lång dag för alla som landar på Heathrow. Då har anställda vid bland annat gränskontrollen aviserat en dygnslång strejk. Parterna är oense om bland annat lönerna.

Justine Greening, statssekreterare vid transportdepartementet, hoppas in i det sista att det inte blir någon strejk:

– Annars har vi beredskapsplaner som vi kommer att genomföra om det blir strejk på torsdag, sade hon vid en presskonferens på tisdagen.

Den brittiska regeringen bad även Högsta domstolen att stoppa strejken. Då uttalade sig facket via en talesperson: "Vi hoppades att ministrarna skulle prata med oss i stället för att gå till domstol", enligt Reuters.

Det kan även bli rejäla trafikstockningar i centrala London. Londons taxiförare är missnöjda med att de inte får använda de körfält som spärrats av för att bland andra tävlande och funktionärer ska kunna ta sig till arenorna. Tidigare i veckan genomfördes en protestaktion då ett antal taxibilar blockerade Tower Bridge med långa köer som följd.

Och för kollektivtrafiken närmar sig en stökig period när mängder av OS-besökare ska ta sig till och från arenorna. Under de mest hektiska dagarna väntas det genomföras omkring 3 miljoner fler resor än under en vanlig dag, enligt Transport for London, som ansvarar för kollektivtrafiken.