Foto: Colourbox

Katalonien ber om hjälp – fler regioner på kö

Katalonien, en av Spaniens 17 regioner, kommer att be den spanska regeringen om statligt stöd, enligt Andreu Mas-Colell, finansminister i regionregeringen.

– Ja. Läget är så här. Katalonien har ingen annan bank att vända sig till än Spaniens regering. Sånt är livet, sade Mas-Colell i en intervju med brittiska BBC på tisdagen.

Tidigare har regionen Valencia bett om hjälp från den redan kristyngda staten för att hantera sina åtaganden, vilket bedömare tror fler regioner kommer att göra.

Den spanska regeringen har upprättat en särskilt regionalfond på 18 miljarder euro som ska hantera de krisdrabbade regionernas likviditetsproblem. Enligt den spanska tidningen Economista kommer regeringen i Madrid i sin tur behöva be om 28 miljarder euro i stödlån från euroländerna för att hantera krisåtgärderna.

Spaniens regioner är liksom rader av landets sparbanker hårt drabbade av den ihållande spanska fastighetskrisen och recessionen. De tyngs av kraftiga budgetunderskott, som har byggs upp när intäkter från skatter, avgifter och moms har tryckts ned samtidigt som kostnaderna för sjukvård, utbildning och infrastruktur bestått.