Sandstrand vid Sandudd Foto: Niklas Tallqvist

Det blev en dag på stranden

Det fina veckoslutsvädret fick både finländare och turister att söka sig utomhus. Det var så dags att passa på, för till den här veckan utlovas det regn – igen.

På Sandstrand vid Sandudd ligger solbadare utbredda på den varma sanden och i havet längre bort badar såväl vuxna som barn Eftermiddagen bjuder för en gångs skull på soligt väder men ändå finns det gott om plats mellan handdukarna.

– Sådana här dagar blev vi bortskämda med i fjol. I år kollar vi väderprognoserna hela tiden och de flesta dagar har tillbringats inomhus, säger Terhi Kangasjärvi som halvligger på en handduk i ena ändan av stranden.

Bredvid henne sitter Riku Österlund och Harry Ylikangas och i vagnen sover sju månader gamla Kira sött. Österlund har tvingats ställa in golfrundor på grund av regnet och tycker att sommaren inte varit mycket att lyfta på hatten för.

– Vi får hoppas att augusti bjuder på bättre väder, suckar han.

En bit längre bort ligger flera ungdomar på rad och lapar sol. Även de lever strikt enligt väderprognoserna.

– Man gör inte upp några planer förrän man lusläst vilket väder som utlovas. I sommar har jag hållit till inomhus, mest har jag tränat på gym, säger Jussi Nisonen.

Nisonens kusiner Eva och Hana Arch från Kansas är på besök i Finland och har heller inte varit särskilt imponerade av det finska vädret.

– Det har varit kallt. Men vi har simmat fast det har regnat, man blir ju våt i alla fall, säger Hana Arch.

Helmi Viinikka ligger på mage på en handduk och solar ryggen. Enligt henne medför de soliga dagarna även en stressfaktor.

– När det äntligen är soligt har man svårt att njuta av det. Man känner sig pressad att tillbringa dagen i solen och göra allt det där man inte kan göra då det regnar och är kallt, säger Viinikka.