Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Urpilainen nöjd med euroministrarnas beslut

Tvisten om stödpaketet till Spanien fick sitt slut på fredagen, när euroländernas finansministrar godkände programmet i en telefonkonferens.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) var nöjd med besluten som hade fattats under mötet.

– Jag hoppas och tror att dagens beslut om låneprogrammet höjer förtroendet för Spanien. Paketet är bra, där finns många mål som Finland har framhållit, som bland annat investerarnas och bankägarnas ansvar, sade Urpilainen i Helsingfors efter mötet.

Spanien behöver lånet för att stabilisera landets banksektor. Euroländerna har kommit överens om att Spanien kan beviljas lånets första del på 30 miljarder euro i juli, men enligt Urpilainen är det oklart om landet behöver pengarna redan nu.

– Om till exempel spararna flyr från de spanska bankerna måste vi kunna agera snabbt.

Allt som allt är euroländerna redo att låna 100 miljarder euro till Spanien. Hur mycket pengar som totalt behövs kommer att bli klart i september i och med bankernas stresstest.

Finlands andel av låneprogrammet är under ett par procent.

Finlands krav på säkerheter gjorde låneprocessen mer komplicerad. På tisdagen enades Finland och Spanien om säkerheterna, som täcker 40 procent av Finlands andel.

Väntat resultat

Före finansministrarnas telefonkonferens hade riksdagen röstat om Finlands deltagande i stödpaketet till Spanien. Riksdagen godkände som väntat deltagandet. Regeringen fick riksdagens förtroende med rösterna 109–73.

Regeringspartierna var eniga i omröstningen. Alla ledamöter i regeringspartierna röstade för deltagandet och för riksdagens förtroende.

Initiativet till misstroendevotum kom från Sannfinländarnas Timo Soini, Centerns Juha Sipilä och Vänstergruppens Markus Mustajärvi.

Soini varnade efter omröstningen för att det här inte var det sista stödpaketet till sydeuropeiska länder. Han uppgav att de sydeuropeiska länderna inte klarar sig i eurosamarbetet eftersom de inte har någon konkurrenskraft.

– Det nuvarande euroområdet håller inte, antingen måste ett sydligt eller ett nordligt land lämna valutan, sade Soini.

Reportrar ville att Soini skulle klargöra Sannfinländarnas oklara ståndpunkt till euron men han nöjde sig med att säga att hans parti vill hålla alla alternativ öppna.

Krisstämning går på nerverna

Centerns ordförande Juha Sipilä sade sig vara orolig över att Finland i en snabb takt måste fatta stora beslut, som gradvis för Finland mot en allt djupare integration.

– Nu fattas det snabba beslut i krisstämning, till slut står vi inför ett stort beslut om euroobligationer eller en gemensam skuld och det beslutet kan inte återkallas, sade Sipilä till FNB.

– Man borde kunna vara ett steg före krisbesluten och fundera på vilket håll Finland vill föra sin roll inom Europa.

Enligt Sipilä stödjer Centern Finlands euromedlemskap, men sammansättningen av eurozonen borde övervägas på nytt. Han säger att de länder som inte uppfyller kriterierna inte ska vara med.