Polisen har spärrats av ett stort område runt biografen. Källa: Sky News

Minst tolv personer har skjutits ihjäl under Batman-premiär

Ett skottdrama har inträffat under premiärvisningen av den nya Batmanfilmen i Denver, USA. Polisen bekräftar att tolv personer har dödats. En 24-årig man har gripits.

Uppgifterna om hur många som dödades har varierat. Tidigare uppgifter har gjort gällande att fjorton personer omkommit, men i ett pressmeddelande kan polisen bekräfta tolv döda.

Skottlossningen inträffade vid en biograf i förorten Aurora där filmen The Dark Knight Rises premiärvisades. Filmen är tillåten från 13 års ålder och många ungdomar tros ha befunnit sig i de fullsatta biosalongerna.

En man med gasmask tog sig in på biografen och öppnade eld ungefär 30 minuter in i filmen, rapporterar Sky News. Samtidigt slängde han en tårgasbomb i salen.

Kulor lär ha gått igenom väggarna från en biosalong till en annan. Besökarna trodde först skotten hörde till filmen innan de fick syn på kulorna.

Filmvisningen började vid midnatt, lokal tid. Polischefen bekräftar under en presskonferens att en beväpnad man dök upp i en av biosalongerna. Han ska ha burit på någon slags behållare som han släppte, och skjutit. Gärningsmannen påträffades på baksidan av biografen.

Enligt amerikanska medier är mannen James Holmes, 24. Den federala polisen FBI uppger att Holmes bor i trakten och inte har några kopplingar till terrornätverk.

Den misstänkte gärningsmannen var under dådet iklädd skyddsväst och beväpnad med ett gevär och två pistoler, säger polisens talesman Frank Fania till CNN. Eftersom många i publiken klätt ut sig inför premiären av den nya Batman-filmen kan detta har försvårat gripandet då gärningsmannen lättare kunde smälta in bland biobesökarna.

Kaoset som uppstod beskrevs av vittnen som något ur Batman-filmerna — där Gotham City terroriseras av galna superskurkar — vilket talar för att de kan ha varit en inspirationskälla till dådet.

När gärningsmannen greps berättade han att det finns sprängämnen inne på biografen, samt på parkeringen. Polisen söker fortfarande igenom de aktuella områdena.

Gärningsmannen lär också ha sagt att det finns sprängämnen i hans hyreshus i närheten av biografen. Polisen har evakuerat byggnaden och enligt CBS Denver har sprängämnen hittats där.

– Polisen arbetar fortfarande på brottsplatsen, och vi har för närvarande mycket lite information att ge, säger Cassidee Carlson, talesperson för polisen enligt usatoday.com.

På barnsjukhuset befinner sig för närvarande minst sex personer, mellan 6 och 31 år gamla som har skadats under skjutningen, rapporterar 9News.com. Den yngsta patienten är enligt sjukhuset sex år gammal.

På sjukhuset i Denver vårdas sex patienter, varav en är kritiskt skadad. Ytterligare tre personer vårdas på Swedish Medical Center. På University-sjukhuset har de tagit emot 20 skadade. På sjukhuset i Aurora har 15 personer har tagits emot, tolv med skottskador och tre som utsatts för ett kemiskt medel.