Kräftsäsong senare än normalt

Kräftpremiären är här och restaurangerna förbereder sig för att servera gäster som längtar efter de röda säsongdelikatesserna.

Kräftfångsten har varit stor de senaste åren och man väntar sig ett lika bra kräftår i år. Den kalla våren kan ändå ha lett till att det blir svårt att få en tillräckligt stor fångst till premiären på lördag.

Från och med klockan 12 den 21 juli fram till slutet av oktober är kräftan ett lovligt byte. Traditionella kräftskivor ordnas på flera skärgårdsrestauranger i hela landet men man måste vara ute i god tid för att få såväl bord som kräftor.

– På premiären är det fullt både inne i paviljongen och ute på terrassen, säger krögaren Björn Johansson på ÅSS Paviljong i Mariehamn. Vi räknar med runt 240 personer.

Björn Johansson och Jimmy Ström är de nya ägarna till den populära hamnkrogen. Det här är deras första säsong och de började kontakta kräftleverantörer genast då de övertog restaurangen.

Bakgrund
Intressant fakta om kräftor
  • Kokta kräftor åts redan under antiken, men inte som en delikatess, utan för att man trodde att de lindrade sjukdomar.
  • I Europa började man äta kräftor i klostren under medeltiden.
  • I Finland blev kräftorna populära bland de högre stånden i mitten av 1500-talet.
  • Kräftpesten tog död på stora bestånd av flodkräftor i början av 1900-talet.
  • Efter omfattande utplanteringar har bestånden återhämtat sig.
  • Flod- och signalkräftorna blir 5–20 år gamla och kan vara upp till 20 cm långa.
  • Signalkräftan är den vanligaste kräftan och kan bära på kräftpest som är dödlig för flodkräftan.

– Att hitta leverantörer har varit lätt. Vi samarbetar med flera olika fiskare från Åland, säger Johansson.

De bästa kräftåren på länge

Kräftbeståndet har ökat rekordartat under de senaste fem åren. Det här uppger Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet.

– Fångsten har ökat med det dubbla jämfört med de fem åren före det, säger programchef Markku Pursiainen vid institutet.

Allt tyder på att det här året håller samma nivå som förra årets goda kräftår. På Centralförbundet för fiskerihushållning väntar man sig en fångst på 7–9 miljoner varav 2–3 miljoner är flodkräftor och 5–6 miljoner signalkräftor.

Trots de goda förutsättningarna tyder den kalla och regniga försommaren på att de första kräftmånaderna blir lugna och fångsterna når normalstorlek först senare under säsongen.

Kräftynglen har kläckts senare på grund av det kalla vattnet och det har lett till att honan bytt skal senare än normalt.

– Kräftynglen har kläckts senare på grund av det kalla vattnet och det har lett till att honan bytt skal senare än normalt. Det här betyder att de första fångsterna kan vara hälften mindre till storleken än de brukar vara, förklarar Pursiainen.

För att försäkra sig om att det finns tillräckligt med kräftor till premiären har Restaurang Knipan i Ekenäs valt att hålla den första kräftskivan en dag senare än den egentliga premiären.

– Det är osäkert om vi skulle få den mängd vi behöver till lördag, därför har vi har valt att vara på den säkra sidan och ha premiären på söndag, säger Knipans krögare Christian Nyström.

Kräftskivan ska vara traditionell

Också Knipans krögare är ny för i år, men Nyström har valt att ordna kräftskivan så traditionsenlig som möjligt.

– Det blir inga större förändringar från tidigare år. Vi serverar goda, finska kräftor som levereras från M Janne i Ekenäs med lång erfarenhet av kräftkok. I huvudsak serverar vi flodkräftor, men om det inte finns tillräckligt skarvar vi på med signalkräftor.

På ÅSS paviljong serveras endast flodkräftor.

– Signalkräftor är tabubelagda här, säger Johansson.

Krögarna på ÅSS har inte heller planer på att göra några större förändringar i det gamla konceptet, men någon liten överraskning kanske det blir.

– Vi har ett eget häfte med snapsvisor som delas ut på premiären, säger Johansson. Vid sidan av kräftorna har vi en meny med både kött och fisk. Vi vill servera rustik och god mat med kort väntetid.

Mer än bara röda djur

Enligt äkta finlandssvensk tradition är det inte bara kräftorna som är det viktiga. Snapsen spelar också en stor roll.

– På Knipan serveras förstås de traditionella akvavit och Koskenkorva, men också den lokala Raseborgssnapsen som är ganska annorlunda till smaken finns med, berättar Nyström.

Också på Stockmann märks det att kräftsäsongen är igång.

– Akvaviten säljer bra, men det är även populärt att krydda sin egen sprit enligt behag, säger team coach Dan Sörensen vid Stockmanns varuhusgrupp.

Rostat bröd, krondill och dyrare köttdelar som inre filé av nöt säljer mer än vanligt. Bland prylarna är det kräfthaklappar, kräftlyktor, kräftdukar och kräftknivar som går åt bäst.
Stockmanns kräftor kokas enligt eget recept och kommer från olika håll i Finland. Signalkräftorna står för 70 procent av försäljningen. På Stockmann är man medveten om att kräftsäsongen är senare i år, men det är inte något som oroar.

– Tiotusentals kräftor säljs varje år hos oss och vi väntar oss en likadan försäljning i år, säger Sörensen.