Foto: AFP / Lehtikuva

Spanjorer om garantikravet: Förödmjukande!

Finlands förhandlingar med Spanien gällande stödpaketet väckte uppmärksamhet i spanska medier först efter att överenskommelsen var nådd, skriver Kauppalehti.

Överenskommelsen om Finlands deltagande i krispaketet till Spanien fick inga större rubriker i spanska medier och de stora mediehusen uppmärksammade saken i neutrala ordalag. Men i nätdiskussionerna väckte Finlands krav på garantier en hätsk debatt.

I kommentarerna får de spanska politikerna som var med i förhandlingarna en känga liksom även det "förmögna" men "lilla" och "giriga" Finland. Även andra europeiska politiker fick sin del av irritationen.

Kauppalehti har plockat upp några av citaten:

"Köp inte Nokia, köp Samsung och andra" skriver pseudonymen victorkiwi på El País sida.

"Vilken skam. Kraften i Rajoy-De Guindos tandem inför EU: de förödmjukas till och med av Finland. Vad är vi egentligen för ett land?" undrar Jubiletabancario i Expansions nätdiskussion.

"Spanien stödde Grekland med en mycket större summa än Finland utan att kräva garantier. EU-länderna borde vara lojala mot varandra. Civilisationen nådde Finland för 200 år sedan. Som nyrika har de en aura av girighet" konstaterar mauurelio i El País.