Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Senja lär svenska i Björneborg

Besökarna på Suomi Areena får ett rött hjärta stämplat på armen mot att de kan säga ett ord på älsklingssvenska.

I Folktingets tält på Suomi Areena i Björneborg är det i dag sällsynt mycket liv och rörelse.

På plats är nämligen Senja Larsen, Mia Vanhatalo och Sisko Harkoma, tre av eldsjälarna bakom projektet Senja opettaa sinulle ruotsia, Senja lär dig svenska.

Energiskt springer de runt och stämplar folks armar med ett rött hjärta där det står Senja inuti, mot att besökaren säger ett ord på älsklingssvenska.
Kattunge, kärlek, älskling, fastighet, tack - listan fylls snabbt av välbekanta svenska ord.

– Mamma, säger 8-åriga Sanna Yrjölä och får en stämpel på armen.

Hon har kommit till medborgartorget i Björneborg tillsammans med sin mamma, Susan Yrjölä, vars svenska ord blev Göteborg.
Det är där hon föddes och bodde sina fem första år. I dag är det mesta av svenskan glömd, och engelskan tar lätt över på Sverigebåten och i Sverige.

Projektet Senja opettaa sinulle ruotsia har hon inte hört talas om förut, men kan bra tänka sig att börja följa med på Facebook och den vägen återuppta svenskan.
– Absolut.

På ett och ett halvt år har Facebook-sidan Senja opettaa sinulle ruotsia fått 13 000 följare. Allt arbete görs på frivillig basis av ett tjugotal personer. 

Senja håller snabbkurser i svenska på medborgartorget under Suomi Areena i Björneborg i dag klockan 13-14 samt i morgon och fredag klockan 10-11 och 13-14.