Wajeha al-Huwaider är aktivisten som har kämpat för att Saudiarabien skickar kvinnliga idrottare till OS. Foto: Wajeha al-Huwaider

Saudiska kvinnor tar steget in på OS-arenan

Saudiarabien skickar för första gången någonsin kvinnliga idrottare till de olympiska spelen. För landets kvinnorättsaktivister är beslutet ett glädjebesked och ett steg i rätt riktning.

London 2012 blir det första olympiska spelen där alla länder deltar med både manliga och kvinnliga idrottare. Det blev klart sedan Saudiarabien, Qatar och Brunei har fallit till föga för påtryckningar från Internationella olympiska kommittén (IOK) och flera människorättsorganisationer och ändrat sina regler.

Men det djupt konservativa Saudiarabien bromsade in i det sista.

– Vi är inte frikopplade från resten av världen och jag tycker att fler länder och organisationer borde sätta tryck på regimen för att det ska bli ändring, säger saudiska kvinnorättsaktivisten och journalisten Wajeha al-Huwaider.

Hon har länge kämpat för kvinnors rättigheter i Saudiarabien och drev en kampanj redan inför OS i Peking för att få med kvinnor i det saudiska laget. För sitt arbete har al-Huwaider trakasserats och avstängts från sitt arbete, men hon tycker att tiden är på hennes sida.

– Det här är verkligen ett steg i rätt riktning och en mycket viktig hälsofråga i Saudiarabien.

Läs mera i dagens tidning