Foto: Liligraphie

Finländarna flyr till solen

Det kyliga sommarvädret får finländarna att drömma om vita stränder och gassande sol. I sommar har de finländska resebyråerna sålt betydligt fler semesterresor än tidigare år och sista minuten-resorna är i praktiken slutsålda för hela juli.

Enligt Finnmatkat har man i år låtit reservera över femtio procent fler semesterresor än i fjol. Och takten tycks inte trappas ner.

– Den regniga midsommarveckan resulterade i en semesterbokningspanik och sedan dess har resorna på Finnmatkat gått åt i rekordtakt, säger informatören Salla Salo.

Hon har fått ge tråkiga besked till många ressugna som inte varit ute i tillräckligt god tid med semesterplanerna.

– Det är många som ångrat att de inte bokat resorna i tid. Nu kan det hända att de blir utan.

Till vilket pris som helst

Också på resesajten Rantapallo har efterfrågan på solsemestrar varit ovanligt hög.

Bakgrund
De populäraste resmålen i sommar
  • 1. Rhodos
  • 2. Kreta
  • 3. Alanya
  • 4. Cypern
  • 5. Mallorca
  • Källa: Finnmatkat

– Då solen inte skiner i hemlandet vill människorna utomlands till solen, till nästan vilket pris som helst. Det kalla sommarvädret har definitivt inverkat på reseförsäljningen, säger Riikka Krenn, webbplatsens chefredaktör.

Speciellt så kallade sista minuten-resor, som bokas med kort varsel, är svåra att få tag på, menar de båda resebyråerna.

– Två veckor framöver är sista minuten-resorna i princip helt slutsålda. Det finns några enstaka platser kvar, men annars får man nästan vänta till augusti, säger Salla Salo

Priserna på sista minuten-resorna har också stigit i takt med efterfrågan - till nästan det dubbla. På Rantapallo kostar en veckas semester på någon av de billigare orterna vanligtvis kring 200–250 euro. Just nu finns knappt någon resa för under 400 euro.

– Mitt råd just nu är att vänta med resan till augusti. Prislappen på sista minuten-resorna är väldigt säsongsbetonad och då skolornas lov tar slut väntar en kännbar nedgång i priserna, säger Krenn.

Men det gäller att inte vänta alltför länge. Enligt Salo går redan vintersäsongens semesterresor nu åt i rasande takt.

– En stor del av avgångarna kring jul är redan slutsålda.