Jean-Claude Juncker och Jutta Urpilainen. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO GEORGES GOBET

Stödet till Spanien en kamp mot klockan

Redan från början var det uppenbart att tidtabellen för det spanska stödpaketet var stram. På grund av Finlands garantikrav verkar tidtabellen nu ohållbar och resten av euroländerna väntar otåligt på besked.

För att de spanska bankerna inte ska råka i nödläge krävs en första stödsumma på 30 miljarder euro illa kvickt. Och för att stödpaketet ska klubbas igenom av euroländerna på fredag om en vecka krävs enighet bland medlemsländerna.

Det är här Finland kommer in i bilden och axlar en av huvudrollerna.

– Förhandlingarna med Spanien pågår och det är omöjligt att säga när de avslutas, säger finansminister Jutta Urpilainen (SDP), och indikerar att tiden för att nå en överenskommelse inom utsatt tid håller på att rinna ut i sanden.

Precis som när Grekland behövde EU-stöd meddelande Urpilainen efter veckans toppmöte att Finland inte stöder förslaget om man inte får igenom egna säkerheter för lånet. Det är de förhandlingarna som fortfarande pågår.

När Hbl ringde upp Urpilainen i går meddelade finansministern att hon inte har något nytt att tillägga om tidtabellen eller avtalet än det hon sade i Yles program A-studio sent i onsdags.

– Just nu finns det inget ljus i tunneln, sade hon då.

Enligt Hbl:s uppgifter från Finansministeriet kommer en överenskommelse inte att nås den här veckan.

Ovanlig sammankomst
Innan Urpilainen kan lämna någon form av besked till de övriga euroländerna måste också riksdagen godkänna den eventuella överenskommelsen. Riksdagen har beredskap för extra plenum den 17 och 18 juli.

– Tidigare fick vi besked om att vara beredda att samlas den 17 juli men nu har vi inte hört något nytt om tidtabellen, säger Mikaela Nylander (SFP), ordförande för den Svenska riksdagsgruppen.

Att riksdagen sammankallas mitt under semestern är mycket ovanligt. Under Nylanders nio år har det hänt endast en gång tidigare, sommaren 2003 då dåvarande statsministern Anneli Jäätteenmäki (C)avgick.

– Det är mycket ovanligt att man sammankallar riksdagen mitt i sommaren, man försöker undvika det. Att det nu är aktuellt säger något om hur allvarligt läget i Europa är.

Men om eurons öde hänger på att man sammanträder snabbt ska det absolut göras, säger Nylander.

Hon ser också en annan positiv aspekt av att riksdagen skulle blixtinkallas: informationsgången.

– Att läsa om vad som pågår är inte samma sak som att vi riksdagsledamöter får debattera direkt med finans- och statsministern.

I och med att Finland väljer sin egen väg, den där säkerheter är ett krav för stödpaket, behövs specifik information om situationen i Spanien och resten av euroområdet.

Nylander konstaterar att också de som velat rädda krisländerna ställer sig frågan hur länge man kan fortsätta. Också inom regeringspartierna finns en kritisk falang.

– Det är sunt att ifrågasätta och ställa krav på de andra länderna eftersom vi själv har vidtagit åtgärder, inte minst strukturella. Jag är inte så säker på säkerheterna. Det är ett bra politisk ställningstagande men hur väsentligt det är ur ekonomisk synvinkel kan diskuteras, säger Nylander.

Finland kan fälla avgörandet
Frågan om garantier växer sig sakta men säkert till en het potatis också inom inrikespolitiken och Nylander konstaterar att det inte handlar bara om en formalitet då riksdagen ska godkänna säkerheterna.

Finansminister Urpilainen ser inget annat alternativ än att förhandlingarna med Spanien bär frukt.

– Det finns många alternativ för hur garantierna kan se ut. Jag hoppas att vi kunde använda oss av det vi kom fram till under samma process med Grekland.

Om det slutgiltiga beslutet att stödja Spanien ska fattas enhälligt kan Finland i teorin stoppa det, men om situationen kategoriseras som ett nödfall räcker det med en 85 procents majoritet bland euroländerna.