Foto: Lehtikuva

HS: Vapaavuori säger nej till spanska garantier

Jan Vapaavuori, ordförande i Samlingspartiets riksdagsgrupp, säger till Helsingin Sanomat att det inte är klokt av Finland att kräva garantier av Spanien.

– Jag är inte helt övertygad om att det gynnar Finland, säger Jan Vapaavuori om garantierna till Helsingin Sanomat.

Finland och Spanien håller som bäst på och förhandlar om garantierna som Finland kräver för att delta i stödpaketet. Spanien behöver till en början ett stödpaket på 30 miljarder.

– Finlands krav på garantier orsakar förståeligt nog irritation i många euroländer – och inte bara för att det kan fördröja processen, säger Vapaavuori.

Enligt honom var det vettigt att kräva garantier för lånet till Grekland, eftersom Greklands ekonomi är i ett så dåligt skick. Men om det stora ekonomiska område som Spanien utgör inte klarar av att betala sina skulder hjälper det inte med garantier – då är hela Europas ekonomi i fara.

Ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp Jouni Backman önskar att regeringen skulle hålla sig till regeringsprogrammet. Enligt Backman kan alltför mycket solokörande leda till en regeringskris.

Sammanlagt kan stödpaketet till Spanien uppgå till 100 miljarder. Om stödet kanaliseras via den tillfälliga stabilitetsmekanismen EFSF skulle Finlands andel av låneborgen vara 3,5 miljarder med räntor och översäkerheter.

Finlands har haft som mål att kräva 40 procent av lånesumman i garantier.