Foto: Colourbox

Tvist mellan Onnibus och andra trafikbolag

Lågprisbussbolaget Onnibus och en del andra bolag har kommit i luven på varandra.

Enligt uppgifter som FNB fått av förvaltningsdomstolarna har tre klagomål om Onnibus tillstånd lämnats in till Helsingfors förvaltningsdomstol, och två klagomål om Onnibus trafikbolag Mikko Rindell Oy:s tillstånd har lämnats in till förvaltningsdomstolen i Tavastehus. Största delen av klagomålen har lämnats in av bolag som hör till ExpressBus-systemet.

Onnibus vd Pekka Möttö säger att också VR står bakom klagomålen. Dess dotterbolag Pohjolan Liikenne har lämnat in ett klagomål till Tavastehus förvaltningsdomstol om Mikko Rindell Oy:s tillstånd för reguljärtrafik.

– Alla vet att en betydande del av passagerarna i lågprisbussar är tåganvändare som har valt lågprisbussen på grund av priset, säger Möttö i ett pressmeddelande från Onnibus.

Pohjolan Liikennes vd Heikki Alanko säger att påståendet saknar grund. Enligt honom har moderbolaget VR ingenting med klagomålet att göra.

– Vi vill bara se om processen med tillstånden för reguljärtrafik har gått lagenligt till, säger Alanko.

I kollektivtrafiklagen från 2009 tryggades en övergångsperiod för de dåvarande trafikbolagen fram till 2014 innan marknaden skulle öppnas för full konkurrens. Enligt Möttö strider Onnibus tillstånd inte mot lagen, och Onnibus orsakar inte någon allvarlig skada för de bolag som funnits på marknaden sedan tidigare.

– Vi anklagas för att vår rutt bara skenbart skulle vara annorlunda, säger Möttö i pressmeddelandet.

– Vi har planerat rutterna i Åbo och Tammerfors så att de inte går till busstationerna. En orsak till detta var att vi ville gardera oss mot en eventuell rättsprocess.

Onnibus inledde sin verksamhet vid årsskiftet, vilket fick också ExpressBus att sänka priserna och inleda priskampanjer.