Foto: Niklas Tallqvist

Smaksatt medicin ”godis” för barnen

Samtidigt som bruket av paracetamol ökar kommer en ny fara: barn som äter välsmakande värktabletter som godis. Hittills har ändå inga allvarliga förgiftningar skett.

Bruket av värkmedicinen paracetamol har mer än fördubblats sedan år 2000. Men i ännu snabbare takt har antalet samtal till Giftinformationscentralen gällande paracetamol ökat – de är nu till och med åtta gånger så många som då.

– Vi har framfört vår oro över välsmakande paracetamolprodukter till myndigheterna. Medicinerna är särskilt farliga för barn, säger Kalle Hoppu, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Centralens siffror visar att det ökade antalet samtal allt oftare berör 4–5-åringar snarare än yngre barn. Enligt Hoppu tyder det här på att barnen äter smaksatta paracetamoltabletter för smakens skull, i tron att det är godis. Vid förgiftningsfall bland yngre barn handlar det i stället om att barnet har stoppat tabletten i munnen av nyfikenhet.

– Särskilt farligt är det om barnen äter av vuxnas mediciner eftersom dosen är större, säger Hoppu.

Inget skäl att förbjuda
Inhemska Leiras produkt Pamol F 500 mg är just nu den enda smaksatta tabletten för vuxna som finns på apoteken. Tabletten sönderfaller i munnen och innehåller sötningsmedlet aspartam samt svartvinbärsarom. Kommunikationsdirektör Malla Hintsala vid Leiras säger att man har diskuterat medicinens säkerhet.

– Jag vill påminna om att man ska förvara medicinerna på en trygg plats. Om vi ser någon orsak alls till att produkten inte är säker måste vi förstås överväga att sluta sälja den, säger Hintsala.

Pamol F har funnits på marknaden sedan 2003, så någon ny medicin är det inte frågan om. Läkemedelsmyndigheten Fimea beviljar försäljningstillstånden.

– Vi märkte inte riktigt den här risken när vi beviljade försäljningstillståndet. Men det är ändå inte ett tillräckligt skäl för att förbjuda försäljningen, säger direktör Erkki Palva.

Måste ett barn råka ut för en allvarlig förgiftning för att medicinen ska förbjudas?

– Tyvärr är det ju lite så. Vi kan inte förbjuda en medicin för att det finns en teoretisk risk att det ska hända.

Några allvarliga paracetamolförgiftningar verkar inte ha skett bland barn.

– En eller två gånger om året har vi lindrigare förgiftningar, men det handlar oftast om ungdomar som ätit pillren med avsikt, säger specialistläkare Jussi Merenmies vid Barnkliniken i Helsingfors.

Ett barn som väger tjugo kilo måste äta fler än sex tabletter på 500 mg för att bli förgiftat. Ju mer barnet väger, desto större måste dosen vara för att orsaka fara.

Mediciner som karameller
Riitta Andersin, ordförande på Finlands Apotekarförbund, säger att tabletten behöver en smak för att dölja den bittra aromen av paracetamol.

– Smaken är så bitter att den kommer igenom svartvinbärsmaken. I mitt apotek har jag inte märkt att produkten skulle vara särskilt populär.

Det verkar stämma. År 2011 stod Pamol F för knappt två procent av den totala paracetamolförbrukningen. Men samtidigt stod förfrågningar om just den produkten åren 2002, 2006 och 2007 för över trettio procent av alla förfrågningar gällande barn och paracetamol till Giftinformationscentralen.

– På 1950- och 1960-talet var det vanligt med vuxenmediciner som såg ut som karameller. Då dog årligen flera barn i medicinförgiftningar, säger Kalle Hoppu.

Totalt sett ligger Finland fortfarande bakom de andra nordiska länderna i konsumtionen av paracetamol. Antiinflammatoriska värkmedel som ibuprofen har traditionellt varit populärare här, men nu har läkare allt oftare börja ordinera paracetamol. Ibuprofen kan skada magen vid användning över längre tid.

Men en stor fördel har ibuprofen. Där är skillnaden mellan den terapeutiska dosen, alltså den dos som har en effekt, och överdosen större. Paracetamol har en sällsynt liten bredd mellan den effektiva och den farliga dosen.