Europaparlamentarikerna (från vänster) Anneli Jäätteenmäki (C), Nils Torvalds, (SFP), Sirpa Pietikäinen (Saml) och Mitro Repo (SDP). Foto: Lehtikuva/ Benjamin Suomela

Torvalds: Folket ska få säga sitt om EU

EU öppnar för allt djupare integration. Om det går så långt att unio­nens grundfördrag ändras blir det aktuellt med en folkomröstning, säger finländska Europaparlamentariker.

I Storbritannien har premiärminister David Cameron tagit upp möjligheten till en folkomröstning om landets förhållande till EU. I Tyskland säger finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) att det behövs en folkomröstning om en ny tysk grundlag ifall EU ska få mer makt.

De finländska Europaparlamentarikerna var på sitt presskaffe i går överens om att det behövs en bred diskussion om hurdant europeiskt samarbete finländarna vill ha i framtiden.

Förra veckan presenterade Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy ett förslag på hur EMU kunde förstärkas bland annat med möjligheter för länderna att påverka varandras budgetar.

Åtgärderna ger mer makt till EU och toppmötet gav honom i uppdrag att utreda om de kräver ändringar i grundfördragen.

När är det dags för en folkomröstning om Europa?

– Om Van Rompuys förslag blir verklighet och EU-fördragen ändras är det en så stor sak att folket måste få säga sitt, säger Anneli Jäätteenmäki (C).

– Om grundfördragen och EU:s beslutssystem ändras, säger Sirpa Pietikäinen (Saml).

Nytillträdda Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP) håller med.

– I Storbritannien talas det redan om folkomröstning och därifrån rullar processen i gång, säger Mitro Repo (SDP).

Torvalds påpekar att det finns gränser för hur mycket EU kan göra om inte EU-parlamentet får mer makt. År 2009 beslutade den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe att Tyskland kan ge över budgetmakt till EU bara om makten går till folkvalda, alltså till EU-parlamentet.

– Då kommer vi in på demokratisk legitimitet. Man har försökt fuska och undvika folkomröstningar, men nu står vi mot väggen. Det går inte utan att högakta demokratin.

Som bäst utreder Karlsruhe om EU:s nya finanspakt och den permanenta räddningsfonden ESM strider mot den tyska grundlagen och ger EU för mycket makt. På tisdag väntas domstolen ge en förs­ta fingervisning om åt vilket håll det lutar.

Domstolspresidenten Andreas Vosskuhle har tidigare kritiserat EU:s beslutsfattande och sagt att det skulle vara tragiskt att mista demokrati på vägen mot euroräddning och djupare integration.

Anneli Jäätteenmäki oroar sig också för att klyftan växer mellan euroländerna och resten av EU när euroländerna fördjupar sitt samarbete.

– Man skapar en ny Berlinmur som delar Europa itu. Det är skrämmande.