Dataombudsmannen gillar inte Jehovas vittnenas personregister. FOTO: Lehtikuva/Markku Ulander

Jehovas vittnen misstänks för registerfiffel

Jehovas vittnen för anteckningar om människor de knackar dörr hos. Dataombudsmannen likställer det med ett personregister och kräver åtgärder. – Vi har olika syn på den här saken, kontrar Jukka Roponen som leder Jehovas vittnen i Finland.

Jehovas vittnen i Finland är under lupp hos dataombudsmannen, och det är inte första gången. Ombudsmannen misstänker att samfundet fortsättningsvis samlar in uppgifter om personer de knackar dörr hos på ett sätt som gör att de upprätthåller ett personuppgiftsregister, vilket de inte har lov till.

– Vår tolkning är att Jehovas vittnen har väglett sina medlemmar att föra anteckningar om personer de besöker, och att de sparat uppgifter om människor som inte har något med samfundet att göra. När medlemmarna uträttar besöken representerar de Jehovas vittnen och deras anteckningar är därför inte privata utan utgör ett personuppgiftsregister som samfundet ansvarar för, säger dataombudsman Reijo Aarnio.

Har instruerat

Enligt ombudsmannens ställningstagande från den 5 juni har Jehovas vittnen i sin interna tidskrift gett instruktioner om hur medlemmar som knackar dörr ska anteckna uppgifter om personerna de möter, bland annat namn och adress, vilket trossamfund personen hör till och om personen har familj. Tidskriften berättar inte att personerna måste ge sitt samtycke till att uppgifterna antecknas.

Jehovas vittnen måste före den 15 augusti svara ombudsmannen om de tänker iaktta uppmaningarna att följa personuppgiftslagen. Ombudsmannen kom redan för 12 år sedan med ett avgörande i samma ärende. Då gällde det blanketter som fylldes i efter hembesök, något som samfundet upphört med.

Privata anteckningar

Ombudsmannen baserar sitt utlåtande på uppgifter som ordföranden för Jehovas vittnen i Finland Jukka Ropponen under våren har gett byrån. Enligt uppgifterna skriver vittnena som knackar dörr enbart upp frågor om Bibeltolkningar eller önskemål om att få tilläggsinformation när de besöker hem. De får själva bestämma om de gör andra anteckningar för eget bruk om personerna de träffar. Enligt Ropponen existerar inget personregister, eftersom uppgifterna inte finns samlade hos samfundet i någon form.

Aarnio säger ändå att lagens ska tolkas så att ett personregister är ett rättsligt och inte ett fysiskt begrepp.

– Om samfundet upprätthåller ett register med personuppgifter måste de ange ett rättsligt giltigt skäl till att de samlar in uppgifterna.

Han påminner också om att var och en har rätt att begära information av en registerupprätthållare om vilka uppgifter den sparat om ens person och hur de sparas. Om ett register inte finns sammanställt är det svårt att uppfylla kravet.

Vill inte berätta

Jukka Ropponen vill inte uttala sig om omständigheterna kring utredningen förrän samfundet lämnat in sitt officiella svar.

– Vi besvarar alla anmodanden om utredningar som vi får. Mer vill jag inte säga i nuläget.

Ropponen tillägger att Jehovas vittnen inte samlar in några personuppgifter som till sin natur platsar under ett personregister då de knackar dörr, utan endast bryr sig om den andliga omsorgen om dem de besöker.

Men enligt dataombudsmannen upprätthåller ni ett personregister?

– Dataombudsmannen och vi har olika syn på den här saken.

Ropponen säger att det finns specifika personer som tagit det som sin uppgift att regelbundet anmäla samfundet, och att det enbart ger dataombudsmannen extra arbete.

Böter kan följa

Om dataombudsmannen inte är tillfreds med det svar som samfundet ger går ärendet vidare till datasekretessnämnden, som kan ge ett rättsligt bindande förbud vid vite.

Reijo Aarnio uppskattar att det rätt ofta sker överträdelser av personuppgiftslagen inom samfund och föreningar. Till stor del handlar det ändå om okunnighet om datasekretessfrågor och den lagstiftning som gäller.

– Datasekretess är ett relativt nytt begrepp. Även om ombudsbyrån funnits i över 25 år så går fortfarande åttio procent av vår arbetstid åt till rådgivning.

 

FAKTA: Hembesöken har diskuterats tidigare

• Dataombudsmannen tog ställning till Jehovas vittnens dörrknackning redan år 2000.

•  Enligt beslutet utgör uppgifterna som samlats in vid hembesöken ett personregister.

• För att få samla in personuppgifter krävs samtycke av de personer som tas med i registret. De har också rätt att kontrollera de uppgifter som finns om dem själva.

• I juni ansåg dataombudsmannen att direktiven inte hade följts.

• Trots att man frångått de färdigtryckta blanketterna har man fortsatt att göra anteckningar.

• Jehovas vittnen ska senast i mitten av augusti svara på om de kommer att ändra på sin praxis.

• Samtidigt ska de som gör hembesök redogöra för hur de instrueras att handla på ett lagenligt sätt.  (källa: FNB)