EPA/FRANCK ROBICHON

Valfångst utanför Grönland stoppas

Danmark och Grönland har lidit ett svidande nederlag i valfångstfrågan.

Vid Internationella valfångstkommissionens (IWC)möte i Panama röstade en majoritet av länderna emot fångst i grönländska vatten.

Den jakten har tidigare godkänts av IWC, eftersom den utförs av ursprungsbefolkningen, och ses som en del av deras kulturarv. Den här gången blev det tvärstopp — samtliga övriga EU-länder gick emot Danmarks begäran.

Danmark begärde att grönländarna skulle få jaga 1 326 valar under femårsperioden 2013 till 2018, inklusive tio knölvalar per år, vilket var en ökning jämfört med tidigare.

Kommersiell jakt
Men det faktum att valköttet säljs öppet i alla affärer och dessutom bjuds ut till turister, har väckt hård kritik. Kritikerna menar att jakten utvecklats till en kommersiell industri, och inte längre har något att göra med ursprungsbefolkningens självhushåll att göra, så som avsikten var från början.

Omröstningen innebär att Grönland nu inte har tillåtelse att jaga några valar alls efter nyår. I nuläget är det oklart hur dödläget ska brytas.

Även i övrigt råder det stor oenighet på IWC:s möte. Ett förslag om att "symboliskt" utse södra Atlanten som en valfångstfredad zon stoppades av Japan. Därmed kom alla konflikter i dagen. Australien och Nya Zeeland uttryckte sin upprördhet över att Japan utnyttjar kryphål i tidigare avtal och fortsätter att döda hundratals valar i Antarktis.

Höjda kvoter
Japan anklagar västvärlden för att inte respektera japansk kultur. Samtidigt godkändes dock höjda kvoter till ursprungsbefolkningarna i Alaska, Ryssland och den karibiska östaten Saint Vincent och Grenadinerna. Det senare är starkt omtvistat eftersom det är svårt att hävda att valjägarna i Karibien tillhör någon ursprungsbefolkning.

Något som också upprört känslor är att Sydkorea förklarat att man nu tänker göra som Japan och Norge: Skjuta val med hänvisning till forskningsbehov.