Foto: Polisen

Stort knarkbeslag på hotellrum

Helsingforspolisen har beslagtagit 10 500 subutextabletter i ett hotellrum i Helsingfors centrum. Beslaget är det största någonsin.

En man och kvinna greps i samband med beslagtagningen som gjordes i slutet av maj. Dessutom beslagtogs sedlar för tusentals euro. Gärningsmännen är anhållna och tingsrätten kommer att behandla fallet i augusti.

Polisen uppger att tabletternas värde uppgår till 300 000 euro i gatuhandeln.

Gärningsmännen misstänks för att ha smugglat 30 000 subutextabletter sedan slutet av 2011. Tabletterna har införskaffats i Frankrike, där ligan har sitt huvudsäte. De beslagtagna tabletterna smugglades till Finland från Sverige. Polisen uppskattar att en subutex-tablett kan säljas till ett värde av 25-50 euro på gatorna i Helsingfors. 

Polisen var ligan på spåren sedan årsskiftet. Det handlar om ett brett nätverk av smugglare, som enligt polisen till största delen är av nordafrikansk härkomst. En del av ligans medlemmar rör sig med upp till 20 falska identiteter, vilket avsevärt försvårat polisarbetet.  

Subutex framställdes ursprungligen som ett heroinavvänjningsmedel, men om tabletterna krossas till pulverform och inhaleras är effekten den samma som hos heroin.