Antonis Samaras: EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Greklands väntas privatisera OS-arenor

Greklands nye premiärminister Antonis Samaras presenterar sin vision för att tackla krisen i det djupt skuldsatta landet.

Samaras väntas tillkännage ett omfattande privatiseringsprogram av hamnar, flygplatser och anläggningar som användes under sommar-OS i Aten 2004.

När privatiseringarna första gången kom på tal 2010 räknade den dåvarande regeringen med intäkter på motsvarande drygt 430 miljarder kronor. Nu är bedömningarna försiktiga och har dragits ned till 130 miljarder fram till 2015.

Samaras försäkrade i torsdags att hans regering också är fast besluten att öka takten med att genomdriva strukturreformer. Men så sent som förra veckan skrev han i ett brev till andra EU-ledare att landet måste få "nödvändiga förändringar" i villkoren för räddningspaken om det ska kunna lyfta sig ur den långvariga recessionen och nå de ekonomiska målen.

Oavsett utgången medgav Greklands nye finansminister Yannis Stournaras att återhämtningsplanen är "urspårad" och att landet står inför svåra år. Bland annat återstår det för regeringen att försöka genomdriva lagstiftning som säger att endast var tionde offentliganställd som pensioneras ska ersättas med en nyanställd.