Kommissarie Anne Hiltunen är glad över den positiva responsen från kunderna. Foto: Niklas Tallqvist

Filial i Malm förkortar passköer

Många helsingforsare har fått lida av enormt långa köer för att få pass och identitetsbevis i sommar. I onsdags tog Helsingforspolisen tag i saken och öppnade ett nytt serviceställe i Malm.

Prick klockan elva ropas familjen Karmis namn upp. Inga Karmi har beställt tid på webben för att få ett pass åt minstingen Nikolas, ett år och fem månader. När Karmi hörde talas om de enorma köerna till polisstationerna i Böle och Östra centrum, bestämde hon att sonens pass får vänta till hösten. Men när det extra servicestället öppnades på polisstationen i Malm slog hon till och Nikolas får sitt första egna pass redan om några dagar. 

Snabb start

Kommissarie Anne Hiltunen är glad och lättad.

– För en gångs skull kommer det positiv respons från nöjda kunder.

Under midsommarveckan beslutade polisen att vidta åtgärder och inrätta en ny servicepunkt. På onsdag var verksamheten redan i gång.

Så här i början går det att boka tid bara två veckor framåt. Det här för att den tekniska beredskapen ännu inte är fullskalig och man inte vill riskera att folk tvingas vänta.

För tillfället tar man emot ungefär 160 kunder per dag.

– Köerna i Böle har blivit mycket kortare sedan vi öppnade. Man tvingas fortfarande köa, men inte sex timmar som när det var som värst.

En glad kund är Onerva Rantala.

– Det här är strålande!

På onsdag morgon klockan 9 hade hon tid på polisstationen i Malm. I morse fick hon ett sms och strax efter 11 hämtar hon ut sitt nya pass, utan att köa.

Det finns tre huvudsakliga orsaker till de oskäligt långa köerna i Helsingfors. För det första går de första biometriska passen ut nu, för det andra har de övriga kommunerna i huvudstadsregionen i huvudsak övergått till elektronisk tidsbeställning. För det tredje är sommaren högsäsong och köerna ringlar i regel alltid långa.

Det är oklart hur länge verksamheten i Malm pågår. Just nu finns det lediga tider om en vecka. Man behöver inte skaffa pass i sin hemkommun, utan det går bra att sköta ärendet också om man semestrar i en annan stad.