Foto: LEHTIKUVA/Marja Airio

Domstol: TVO ska betala Areva 125 miljoner

En internationell skiljedomstol har beslutat att Industrins kraft (TVO) ska betala 125 miljoner euro till det franska bolaget Areva i tvisten om förseningen av Olkiluotos tredje reaktor. Det är fråga om ett delbeslut. Den huvudsakliga tvisten har ännu inte lösts.

TVO:s kommunikationschef Lauri Inna sade på torsdagen till FNB att beslutet inte har att göra med förseningen av reaktorn.

– Det är en pågående process som kan ta lång tid, sade Inna.

Tvisten handlar enligt en representant för Areva om nästan två miljarder euro.

Summan på 125 miljoner euro som nu ska betalas till Areva och samarbetsbolaget Siemens ska i huvudsak täcka kostnader för byggandet av kärnkraftsreaktorn, men innefattar också räntor.

Olkiluoto tre skulle ursprungligen vara färdigbyggd 2009, men är ännu inte klar. TVO meddelade vid årsskiftet att reaktorn kan börja producera el först i augusti 2014. TVO och Areva kan inte komma överens om på vems ansvar det är att reaktorn försenats. Areva förde saken till skiljedomstol 2008.

Areva offentliggjorde beslutet på torsdagskvällen. TVO har å sin sida tolkat domslutet som konfidentiellt och ville inte på torsdagen kommentera det faktum att Areva nu gjort ärendet offentligt.

TVO:s Inna sade på torsdagen till FNB att arbetet i Olkiluoto fortsätter som planerat.

TVO ska också bygga en fjärde reaktor och begärde i våras anbud för byggandet. TVO uppgav då att också Areva finns bland de fem bolag som lämnat in anbud.