Vandringssiken fortfarande rödmärkt

Det har varit oklart om WWF flyttat östersjölaxen och vandringssiken till den godkända gröna listan. Enligt WWF handlar det om en missuppfattning.

– Rödmärkningen gäller fortfarande vandringssiken och östersjölaxen tills de fiskas hållbart. Det skedde ett missförstånd mellan oss och medierna, säger Sampsa Vilhunen, programchef för WWF:S Östersjöavdelning.

Östersjölaxen och vandringssiken är alltså fortfarande på konsumentguidens röda lista som WWF gav ut i april. Problemet med fiskarna är att det inte utseendemässigt går att skilja de utrotningshotade arterna från andra lax- och sikarter. Därför har många affärer slutat med att ta in inhemsk sik och lax.

— Det är i både fiskarnas och vårt intresse av att det ska finnas tillräckligt av östersjölax och vandringssik i vattnet. I Jord- och skogsbruksministeriet håller man för tillfället på att reda ut hur vi skulle kunna öka på de utrotningshotade fiskarnas mängd,  säger Vilhunen.

Frustrerad fiskare

Yrkesfiskaren Mikael Lindholm i Lovisa är irriterad på fiskguiden och säger att vardagen har blivit betydligt svårare efter WWF:s guide.

— Försäljarna på den lokala butiken kan inte längre ta in mina laxar och sikar. Så nu har fiskdiskarna fyllts av utländsk fisk i stället.