LEHTIKUVA / Benjamin Suomela

Spaniensäkerheter blir tuff match, spår Urpilainen

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) tror att Finland står inför långa och svåra förhandlingar om säkerheter med Spanien. Enligt henne inleder Finland och Spanien förhandlingarna inom de närmaste veckorna

Förhandlingarna kan dock inledas först när detaljerna i stödpaketet till Spanien står klara. Beskedet om bland annat dess storlek väntas på måndag då euroländernas finansministrar sammanträder och på tisdag då finansministrarna i hela EU håller ett möte.
Riksdagen får ta ställning till avtalet om stöd till Spanien först när avtalet om säkerheterna är klart.
–Vi utgår från att vi kan hålla tidsgränsen i augusti som riksdagen har ställt, men jag vågar inte ge något löfte om det, sade Urpilainen efter stora utskottets sammanträde på torsdagen.

Urpilainen påpekade att förhandlingarna om de grekiska säkerheterna räckte flera månader.
–De förhandlingarna var svåra och intensiva så jag hoppas att vi kan nå resultat snabbare i förhandlingarna med Spanien.
Urpilainen upprepade Finlands strama hållning i fråga om köp av statsobligationer. Enligt henne håller Finland fast vid att eurozonens permanenta krisfond inte borde köpa statsobligationer från krisande länder på andrahandsmarknaden.

Enligt henne gör avtalet om den permanenta krisfonden detta möjligt, men Finlands linje är att det inte är förnuftigt. Finland anser att man inte kan sänka lånekostnaderna för krisländerna tillräckligt effektivt om man köper statsobligationerna på den öppna andrahandsmarknaden.
Enligt Urpilainen håller Finland fast vid sin linje även om inget annat land stödjer den